Wystarczy 90 gramów dziennie, by ryzyko raka jelita grubego wzrosło

24

Na rozwój raka jelita grubego ma wpływ wiele czynników, m.in. niewłaściwa dieta. Niektóre produkty spożywcze mogą zwiększać ryzyko tego groźnego nowotworu. Szczególnie niebezpieczny jest jeden z nich.

Czerwone mięso może zwiększać ryzyko raka jelit
Czerwone mięso może zwiększać ryzyko raka jelit

Czerwone mięso, takie jak wieprzowina, jagnięcina, wołowina czy baranina zawiera cenne białko, minerały i witaminy. Mimo tego, że ten rodzaj mięsa jest istotnym elementem diety, to nie należy przesadzać z jego ilością. Zbyt dużo mięsa czerwonego w codziennym jadłospisie może zwiększać ryzyko rozwoju poważnych chorób, w tym raka jelita grubego.

Z obliczeń przeprowadzonych przez naukowców z National Health Service wynika, że spożywanie 90 g czerwonego mięsa każdego dnia stwarza zagrożenie zachorowania na nowotwór jelita grubego. Jest to jeden z najbardziej niebezpiecznych rodzajów raka, więc zdecydowanie lepiej zapobiegać tej chorobie.

Kancerogenne właściwości wykazuje również mięso konserwowe, wędzone, przetworzone czy peklowane. Zanim sięgniemy po konserwę, kiełbasę, bekon lub parówki warto wziąć pod uwagę potencjalne konsekwencje zdrowotne. Tego typu produkty spożywcze również powinno się jeść z rozwagą.

W celu obniżenia ryzyka wystąpienia nowotworu powinniśmy zadbać także o odpowiednią ilość błonnika w diecie, unikać alkoholu i papierosów oraz pamiętać o regularnej aktywności fizycznej.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić