Kamil S. Sikora| 

Wystarczy kostka dziennie. Tak wpływa na serce i ciśnienie

45

Gorzka czekolada wyróżnia się charakterystycznym lekko cierpkim i gorzkim smakiem. Poza tym zawiera witaminy, minerały i inne cenne dla naszego organizmu elementy. Dlatego właśnie regularne sięganie po ten rodzaj czekolady zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób. Dowiedz się jak jedzenie jednej kostki dziennie ciemnej czekolady, wpłynie na twoją kondycję zdrowotną.

Wystarczy kostka dziennie. Tak wpływa na serce i ciśnienie
Tak kostka czekolady wpływa na organizm (Getty Images, Sawassakorn Muttapraprut / EyeEm)

Jeśli mamy ochotę na czekoladę, wtedy najlepiej wybrać tę, która zawiera 70-99 proc. kakao. W dobrej jakości czekoladzie znajdziemy m.in.: witaminę A, E, witaminy z grupy B, potas, cynk, żelazo, wapń, magnez, fosfor, węglowodany, tłuszcze, błonnik oraz flawonoidy.

Dzięki obecności wielu cennych składników regularne jedzenie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko rozwoju schorzeń sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Substancje w niej zawarte zapobiegają zwężaniu się naczyń krwionośnych i zwiększają biodostępność tlenku azotu. Bogactwo związków flawonowych sprawia, że ciemna czekolada wpływa korzystnie na ciśnienie tętnicze.

Wyniki badań, które zostały przeprowadzone przez niemieckich naukowców ze szpitala uniwersyteckiego w Kolonii, potwierdziły, że spożywanie jednej kostki dziennie gorzkiej czekolady pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi nadciśnienia. Poza tym gorzka czekolada podnosi odporność i chroni organizm przed stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do takich schorzeń jak nowotwory, cukrzyca czy zapalenie stawów.

Po ciemną czekoladę powinny sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Odpowiednia ilość kakao w diecie zmniejsza ochotę na sięganie po niezdrowe przekąski i daje uczucie sytości na długi czas. Teobromina, obecna w gorzkiej czekoladzie, przyśpiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Warto także wspomnieć, że ciemna czekolada wpływa pozytywnie na zdolność zapamiętywania, pomaga w nauce i sprawdza się w profilaktyce schorzeń neurodegeneracyjnych, czyli choroby Alzheimera i demencji. Kolejną cenną substancją, na którą warto zwrócić uwagę, jest epikatechina. Ten związek flawonowy wzmacnia wytrzymałość naszego ciała na wysiłek i stymuluje wzrost masy mięśniowej.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić