Wystarczy kostka dziennie. Tak wpływa na serce i ciśnienie

Gorzka czekolada wyróżnia się charakterystycznym lekko cierpkim i gorzkim smakiem. Poza tym zawiera witaminy, minerały i inne cenne dla naszego organizmu elementy. Dlatego właśnie regularne sięganie po ten rodzaj czekolady zmniejsza ryzyko wielu poważnych chorób. Dowiedz się jak jedzenie jednej kostki dziennie ciemnej czekolady, wpłynie na twoją kondycję zdrowotną.

Closeup Man's Hand Picking A Chocolate Chunk From The Pile
Photo taken in Bangkok, Thailand
Sawassakorn Muttapraprut / EyeEm
pile, dessert, block, cocoa, cube, mouthwatering, square, sweets, sweet, pieceTak kostka czekolady wpływa na organizm
Źródło zdjęć: © Getty Images | Sawassakorn Muttapraprut / EyeEm

Jeśli mamy ochotę na czekoladę, wtedy najlepiej wybrać tę, która zawiera 70-99 proc. kakao. W dobrej jakości czekoladzie znajdziemy m.in.: witaminę A, E, witaminy z grupy B, potas, cynk, żelazo, wapń, magnez, fosfor, węglowodany, tłuszcze, błonnik oraz flawonoidy.

Dzięki obecności wielu cennych składników regularne jedzenie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko rozwoju schorzeń sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Substancje w niej zawarte zapobiegają zwężaniu się naczyń krwionośnych i zwiększają biodostępność tlenku azotu. Bogactwo związków flawonowych sprawia, że ciemna czekolada wpływa korzystnie na ciśnienie tętnicze.

Wyniki badań, które zostały przeprowadzone przez niemieckich naukowców ze szpitala uniwersyteckiego w Kolonii, potwierdziły, że spożywanie jednej kostki dziennie gorzkiej czekolady pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi nadciśnienia. Poza tym gorzka czekolada podnosi odporność i chroni organizm przed stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do takich schorzeń jak nowotwory, cukrzyca czy zapalenie stawów.

Po ciemną czekoladę powinny sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Odpowiednia ilość kakao w diecie zmniejsza ochotę na sięganie po niezdrowe przekąski i daje uczucie sytości na długi czas. Teobromina, obecna w gorzkiej czekoladzie, przyśpiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Warto także wspomnieć, że ciemna czekolada wpływa pozytywnie na zdolność zapamiętywania, pomaga w nauce i sprawdza się w profilaktyce schorzeń neurodegeneracyjnych, czyli choroby Alzheimera i demencji. Kolejną cenną substancją, na którą warto zwrócić uwagę, jest epikatechina. Ten związek flawonowy wzmacnia wytrzymałość naszego ciała na wysiłek i stymuluje wzrost masy mięśniowej.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył