Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Wystarczy łyżka dziennie. Ryzyko choroby mózgu spadnie

3

Włączenie oliwy z oliwek do codziennego jadłospisu chroni serce i wspiera funkcje poznawcze. Podczas dorocznego spotkania American Society for Nutrition zaprezentowano wyniki nowych badan, które do korzyści spożywania oliwy z oliwek dodały kolejną cegiełkę - okazuje się, że wystarczy jedna łyżka tego tłuszczu dziennie, by zmniejszyć ryzyko śmierci z powodu demencji aż o 28 proc.

Wystarczy łyżka dziennie. Ryzyko choroby mózgu spadnie
Dlaczego warto dodawać oliwę do posiłków? (Licencjodawca, s-cphoto)

Poprawa funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego

- Nasze badanie wzmacnia wytyczne dietetyczne dotyczące spożywanie oliwy. Sugeruje też, że oliwa wspiera zdrowie mózgu. Korzyści mogą wynikać ze związków przeciwutleniających, które mogą bezpośrednio wpływać na mózg. Ale mogą też wynikać z korzystnego wpływu na układ krążenia, a około połowa przypadków demencji jest przecież spowodowana chorobą naczyniową - powiedziała Anne-Julie Tessier, współautorka badań i doktor habilitowana w Harvard TH Chan School of Public Health.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Oliwa z oliwek lekarstwem dla cukrzyków

Oznacza to, że nie tylko oliwa, ale w zasadzie wszystko, co poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego (np. rezygnacja z tytoniu) zmniejsza ryzyko demencji.

Przebieg badania

Zbadano ponad 60 tys. kobiet (pielęgniarek) oraz prawie 32 tys. mężczyzn, którzy uczestniczyli w badaniu kontrolnym (pracowników ochrony zdrowia) w tym samym okresie. W pierwszym badaniu analizowano czynniki ryzyka poważnych chorób przewlekłych wśród kobiet w Ameryce Północnej, w drugim - wśród mężczyzn w Ameryce Północnej. Badania trwały w latach 1990-2018.

Autorzy omawianych badań co cztery lata oceniali dietę wspomnianych wyżej uczestników, którzy na początku badania mieli średnio 56 lat.

W okresie obserwacji (trwającym 28 lat), jakość diety uczestników była różna. Okazało się jednak, że ci, którzy spożywali więcej niż pół łyżki oliwy z oliwek dziennie, byli o 28 proc. mniej narażeni na śmierć z powodu demencji niż ci, którzy oliwę z oliwek spożywali rzadko.

Dalsze badania

Niektórzy eksperci zalecają na razie ostrożność w wyrażaniu entuzjazmu.

- Te odkrycia zostały zgłoszone na konferencji, ale jeszcze nie przeprowadzono analizy badania przez niezależnych ekspertów. Nie wiemy, czy wyniki zostaną ostatecznie opublikowane w czasopiśmie. Jeśli badanie ostatecznie zakończy się opublikowaniem artykułu, nie wiemy, czy opublikowane wyniki będą takie same, jak te, które są obecnie prezentowane – napisał w specjalnym oświadczeniu David Curtis, profesor honorowy w Instytucie Genetyki UCL na University College London.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić