Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Zabójcze dla serca. Zwiększają ryzyko zawału, zapychają tętnice

54

Co roku zawału serca może doświadczać kilkadziesiąt tysięcy Polaków. W grupie ryzyka są osoby otyłe, palące papierosy, nadużywające alkoholu, unikające aktywności fizycznej, ale także te, których jadłospis jest bogaty w mięso, żywność wysokoprzetworzoną oraz duże ilości soli i cukru. Eksperci uważają, że niewłaściwa dieta może aż czterokrotnie zwiększać ryzyko zawału mięśnia sercowego.

Zabójcze dla serca. Zwiększają ryzyko zawału, zapychają tętnice
Te produkty nie są dobre dla twojego serca, omijaj z daleka (Getty Images, Ansur Gomes Cabezas / EyeEm)

Na zakazanej liście znalazły się dania typu fast food, które zawierają tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego. Kardiolodzy podkreślają, że w połączeniu z węglowodanami jeszcze mocniej wyniszczają nasz układ sercowo-naczyniowy.

Nowe badanie retrospektywne, które objęło ponad trzy tysiące pacjentów, u których w przeszłości zdiagnozowano zawał serca , wykazało, że w miejscach, gdzie znajduje się większa liczba barów z jedzeniem typu fast food, występuje więcej zawałów serca.

Wcześniejsze badania udowodniły, że niska wartość odżywcza oraz wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych - czyli to, co charakteryzuje fast foody, jest ściśle związane z chorobami serca. Jednak rola dostępu do samych takich restauracji nie była wówczas wyraźna określona – podkreśla główny autor badania, dr Tarunpreet Saluja.

Drugim produktem, na który powinniśmy szczególnie uważać, są wędliny i przetwory mięsne. Przed tymi niezdrowymi przysmakami ostrzega nawet Światowa Organizacja Zdrowia, której eksperci wielokrotnie podkreślali, że parówki, kiełbasy, wędliny czy bekon – mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. Przetwory mięsne to także bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i często sztucznych dodatków mających nadać tym produktom określony smak i aromat. Naukowcy z American Heart Association ostrzegają, że jedzone w nadmiarze zwiększają ryzyko zawału, udaru oraz miażdżycy.

Uważać należy też na dania smażone w głębokim tłuszczu. Są bowiem nie tylko kaloryczne, ale też bogate w tłuszcze trans, które przyczyniają się do wzrostu stężenia cholesterolu LDL we krwi.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić