Zabójcze dla serca. Zwiększają ryzyko zawału, zapychają tętnice

Co roku zawału serca może doświadczać kilkadziesiąt tysięcy Polaków. W grupie ryzyka są osoby otyłe, palące papierosy, nadużywające alkoholu, unikające aktywności fizycznej, ale także te, których jadłospis jest bogaty w mięso, żywność wysokoprzetworzoną oraz duże ilości soli i cukru. Eksperci uważają, że niewłaściwa dieta może aż czterokrotnie zwiększać ryzyko zawału mięśnia sercowego.

Te produkty nie są dobre dla twojego serca, omijaj z dalekaTe produkty nie są dobre dla twojego serca, omijaj z daleka
Źródło zdjęć: © Getty Images | Ansur Gomes Cabezas / EyeEm

Na zakazanej liście znalazły się dania typu fast food, które zawierają tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego. Kardiolodzy podkreślają, że w połączeniu z węglowodanami jeszcze mocniej wyniszczają nasz układ sercowo-naczyniowy.

Nowe badanie retrospektywne, które objęło ponad trzy tysiące pacjentów, u których w przeszłości zdiagnozowano zawał serca , wykazało, że w miejscach, gdzie znajduje się większa liczba barów z jedzeniem typu fast food, występuje więcej zawałów serca.

Wcześniejsze badania udowodniły, że niska wartość odżywcza oraz wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych - czyli to, co charakteryzuje fast foody, jest ściśle związane z chorobami serca. Jednak rola dostępu do samych takich restauracji nie była wówczas wyraźna określona – podkreśla główny autor badania, dr Tarunpreet Saluja.

Drugim produktem, na który powinniśmy szczególnie uważać, są wędliny i przetwory mięsne. Przed tymi niezdrowymi przysmakami ostrzega nawet Światowa Organizacja Zdrowia, której eksperci wielokrotnie podkreślali, że parówki, kiełbasy, wędliny czy bekon – mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów. Przetwory mięsne to także bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu i często sztucznych dodatków mających nadać tym produktom określony smak i aromat. Naukowcy z American Heart Association ostrzegają, że jedzone w nadmiarze zwiększają ryzyko zawału, udaru oraz miażdżycy.

Uważać należy też na dania smażone w głębokim tłuszczu. Są bowiem nie tylko kaloryczne, ale też bogate w tłuszcze trans, które przyczyniają się do wzrostu stężenia cholesterolu LDL we krwi.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?