Zakazane połączenie. Ten duet zwiększa ryzyko marskości wątroby
Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych potwierdza, że 2 mln Polaków nadużywa alkoholu. Według brytyjskiego Department of Health nie istnieje bezpieczna dawka alkoholu i nawet niewielka ilość napojów wysokoprocentowych jest zagrożeniem dla naszego organizmu. Dowiedz się, co sprawia, że alkohol jest jeszcze bardziej szkodliwy.
Połączenie alkoholu i papierosów może być zabójcze dla naszego organizmu. Spożywanie napojów procentowych zwiększa bowiem rakotwórcze właściwości tytoniu.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Picie alkoholu podczas spożywania tłustych dań znacznie obciąża wątrobę. Nawet picie zaraz po obiedzie sprawia, że organizm nie radzi sobie z przetwarzaniem tłuszczu i działaniem etanolu. Alkohol w duecie z obfitym posiłkiem zwiększa ryzyko marskości wątroby.
Kolejne niebezpieczne połączenie to napoje energetyczne i alkohol. Napoje alkoholowe z zasady powinny działać rozluźniająco, ale łączenie ich z dużą ilością kofeiny, może powodować złe samopoczucie i nadpobudliwość. Według Addictive Behaviours, picie alkoholu z energetykami trzykrotnie zwiększa ryzyko niekontrolowanych zachowań u osób, które stosują taką mieszankę.
Picie alkoholu podczas zażywania leków także nie jest dobrym pomysłem. Z badań opublikowanych w American Journal of Gastroenterology wynika, że osoby przyjmujące leki na zgagę mają wyższe stężenie alkoholu we krwi aż o 38 procent. Z kolei leki na alergię w połączeniu z alkoholem mogą potęgować ich usypiające właściwości. Natomiast napoje wyskokowe w parze z antybiotykami, osłabiają ich działanie, przez co organizm ma mniejszą zdolność do walki z bakteriami. Jeżeli zażywamy jakiekolwiek leki, warto sprawdzić, czy nie wchodzą one w interakcję z etanolem.