Zapobiega cukrzycy i miażdżycy. Ma najwięcej przeciwutleniaczy
Niektórzy twierdzą, że kawa parzona jest jedynym słusznym i zdrowym wyborem, inni optują za kawą rozpuszczalną, która jest delikatniejsza, a zatem mniej ingerująca w organizm. Jaka jest prawda?
Kawa parzona
Czarna kawa, będąca napojem o dużej zawartości kofeiny, stymuluje nasz organizm, pomagając w zwalczaniu zmęczenia i zwiększając zdolność do koncentracji. Poza swoimi oczywistymi funkcjami kofeina ma dwie inne zalety — zdolność do obniżania stężenia histaminy (związanej z reakcjami alergicznymi) oraz umiejętność rozszerzania oskrzeli (a więc przynoszenia ulgi astmatykom).
Czarna kawa zawiera też wiele cennych składników odżywczych. Jest źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać wolne rodniki, a tym samym chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi i nowotworami.
Zdolność kawy do zwalczania stanów zapalnych jest powiązana z kwasami chlorogenowym, kawowym, ferulowym i n-kumarowym. Nie wszystkie ziarna mają jednakową moc łagodzenia stanów zapalnych. To samo badanie wykazało, że ziarna Robusta zawierały najwięcej przeciwutleniaczy – prawie dwukrotnie więcej niż ziarna Arabiki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Picie kawy wpływa na rozmiar mózgu. Niezwykłe wyniki badań szwajcarskich naukowców
Badania naukowe sugerują, że regularne spożywanie czarnej kawy może być związane z niższym ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimer), miażdżycy i cukrzycy typu 2. Ponadto czarna kawa poprawia perystaltykę jelit, a tym samym wspiera kontrolę wagi.
Warto zauważyć, że wszystkie te zalety dotyczą kawy, która nie jest wzbogacona o cukier lub mleko i nie jest spożywana w nadmiarze. Zbyt wiele kawy (czyli więcej niż cztery filiżanki) w organizmie może podwyższyć ciśnienie tętnicze i prowadzić do odwodnienia.
Kawa rozpuszczalna
Tymczasem kawa rozpuszczalna zawiera znacznie mniej cennych związków chemicznych, co spowodowane jest procesem jej produkcji, który obejmuje suszenie i ekstrakcję, prowadząc właśnie do utraty wielu wartościowych składników.
Zobacz także: Pij tylko taką kawę. Pomaga szybciej schudnąć
Co więcej, w trakcie produkcji kawy rozpuszczalnej powstaje akrylamid, substancja uznawana za potencjalnie szkodliwą. Ilość akrylamidu w kawie rozpuszczalnej jest na tyle niewielka, że nawet spożywanie czterech filiżanek tego napoju dziennie nie powinno przysporzyć nam kłopotów zdrowotnych.
Warto jednak pamiętać o umiarkowanym spożywaniu kawy i wybieraniu, o ile to możliwe, jej parzonej wersji, która jest bardziej wartościowa.