Zbadali ekologiczne jajka. Mówią, co w nich "siedzi"

Czy jajka można jeść codziennie? Czy te wiejskie, ekologiczne są dla nas najzdrowsze? Oto, co mają do powiedzenia naukowcy.

Color Photograph of Farm Fresh Eggs in Stacked Crates
Color Photograph of Farm Fresh Eggs in Stacked Crates
Gregory AdamsNaukowcy mówią, ile jajek można jeść w tygodniu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Copyright Greg Adams Photography

Wzrost spożycia żywności ekologicznej wynika z potrzeby wywierania konsumenckiego wpływu na zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt oraz przekonania, że produkty organiczne są zdrowsze od tych wytwarzanych konwencjonalnie.

O ile pierwsze dwa aspekty są w pełni zrozumiałe i trudno z nimi dyskutować, o tyle pozytywny wpływ żywności organicznej na zdrowie nie jest oczywisty. Jak sprawa wygląda w przypadku jajek?

Prowadzą agroturystykę na Mazurach. Oto czym się zajmują

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekologiczne jajko kurze

Spożywanie jednego jajka dziennie przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej, zapewnia uczucie sytości, korzystnie wpływa na włosy i paznokcie, opóźnia proces starzenia się skóry i działa przeciwzapalnie. Jajka zawierają aż 26 składników odżywczych, których działania nie sposób przecenić! Jajka organiczne charakteryzują się przy tym niższym stężeniem substancji zanieczyszczających środowisko i wyższym stężeniem pozytywnie wpływających na zdrowie mikroelementów.

Badań, w których porównuje się wpływ jajek organicznych i nieorganicznych na zdrowie, jest niewiele, ale na łamach "National Library of Medicine" ukazała się analiza, w której porównano ich skład chemiczny.

Okazuje się, że jaja pochodzące z ekologicznej hodowli:

- charakteryzują się niższą zawartością tłuszczów nasyconych (68,1 g na kg żółtka, w porównaniu do 85,7 g w jajach tradycyjnych),

- mają korzystniejszy stosunek kwasów tłuszczowych n-6 do n-3 (wynoszący 7-8, w porównaniu do 11-5),

- zawierają mniejsze ilości ftalanu dimetylu, potencjalnie szkodliwej substancji zakłócającej działanie układu hormonalnego (52 proc. w porównaniu do 76 proc.),

- są rzadziej narażone na kontaminację antybiotykami oraz mniej podatne na zanieczyszczenie bakterią Salmonella.

Jak często jeść jajka?

Według American Heart Association większość osób może spożywać jedno jajko dziennie.

Wyjątkiem są ci, którzy mierzą się z wysokim poziomem cholesterolu we krwi, cukrzycy oraz osoby zagrożone nadciśnieniem. Te grupy, niezależnie od tego, czy przyjmują leki obniżające poziom cholesterolu lub ciśnienie, nie powinny jeść więcej niż dwa lub trzy jajka tygodniowo.

Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada