o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
KAM
|

Zwiększa ryzyko zgonu z powodu udaru czy zawału serca. Lepiej odstaw

11
Podziel się

Owoce są bogatym źródłem błonnika oraz cennych witamin i minerałów, dlatego warto je regularnie spożywać. Jak się jednak okazuje - nie w każdej postaci działają korzystnie nasze zdrowie. Z badań wynika, że jedzenie owoców w syropie, może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób.

Owoce w syropie zawierają ogromne ilości cukru
Owoce w syropie zawierają ogromne ilości cukru (Getty Images)
bEBXkxNh

Owoce powinny być na stałe obecne w naszym codziennym menu. Banany, śliwki, morele lub brzoskwinie zawierają znaczne ilości niezbędnego dla naszego organizmu potasu. Dzięki zawartości błonnika, owoce obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Truskawka, cytryna czy czarna porzeczka posiadają sporo witaminy C, która działa pozytywnie na układ krążenia i podnosi odporność organizmu.

Wyniki wielu badań potwierdziły, że osoby regularnie spożywające owoce, rzadziej skarżą się na problemy zdrowotne. Jadłospis, w którym występują duże ilości owoców i warzyw, zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, miażdżycy i udaru mózgu oraz zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów.

bEBXkxNj

Niestety, owoce po przetworzeniu mogą zawierać szkodliwe substancje. Jedną z najpopularniejszych metod przechowywania owoców jest robienie przetworów z dodatkiem cukru. Co więcej, owoce w słodkim znajdziemy na półce w każdym supermarkecie. Są bardzo smaczne, ale sposób w jaki są wyprodukowane, sprawia, ze w owocach znacznie wzrasta ilość cukru.

Regularne spożywanie tych artykułów zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy. Owoce w syropie są szczególnie niebezpieczne dla diabetyków, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Poza tym częste sięganie po owoce w słodkiej zalewie, może powodować nadwagę i otyłość. Nadmiar cukru w organizmie prowadzi do nadciśnienia, chorób serca i zaburzeń prawidłowej pracy układu krwionośnego.

bEBXkxNp

Zbyt duża ilość cukru powoduje również zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi i trójglicerydów, co podnosi ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Należy pamiętać, że regularne spożywanie artykułów spożywczych mających w swoim składzie duże ilości cukru, szkodzi nawet młodym osobom, ludziom uprawiającym sport i nie mającym problemów ze zdrowiem. Warto dodać, że choroby serca i układu krążenia mogą doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego zamiast owoców w cukrowej zalewie, lepiej sięgnąć po świeże produkty pochodzące ze sprawdzonego źródła.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bEBXkxNK
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(11)
Dzyndzel
2 miesiące temu
A jak tam z budyniem. Na co szkodzi
Miruna
2 miesiące temu
Adzik TY chyba nie chodziłeś do szkoły.Tylu błędów ortograficznych w tak krótkim zdaniu to ja nie widziałam.Naucz się pisać poprawnie.
Adzik
2 miesiące temu
W komentarzach niektóre wasze opisy są bezsęsowne. Najpierw podłuczcie się (złapcie wiedzy) a potem komętujcie.....
bEBXkxNL
Jaaa
2 miesiące temu
Takie głupoty to tylko morawiecki mógł napisać hehehe.
fen
2 miesiące temu
linki do badan poprosze?siejecie zamet, a gdzie sa dowody?
Irekzebesciak
2 miesiące temu
Cxyli w marketach liczy sie kasa ile kupimy tyle watu i zzrobku idzie dla machlojów mirał z tego taki najlepsze zrobione w domu a nie z dodatkiem syropu glukozowo fruktozowy i skrobia modyfikowana skoro to powoduje chorobby gdzie jest nasze państwo rząd
Lajo
2 miesiące temu
Głupota
Świadomy
2 miesiące temu
To też nie jem owoców w syropie tylko najpierw wyjadam owoce, a potem wypijam syrop
Babcia
2 miesiące temu
Surowe owoce też mają cukier
Gość
2 miesiące temu
Już nie ma zdrowej żywności,wszystko na chemii pędzone!
pawel
2 miesiące temu
a jak będę jeść zdrową żywność , to nie walnę w kalendarz panie dochtorze ?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić