Zwiększa ryzyko zgonu z powodu udaru czy zawału serca. Lepiej odstaw

Owoce są bogatym źródłem błonnika oraz cennych witamin i minerałów, dlatego warto je regularnie spożywać. Jak się jednak okazuje - nie w każdej postaci działają korzystnie nasze zdrowie. Z badań wynika, że jedzenie owoców w syropie, może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób.

Owoce w syropie zawierają ogromne ilości cukru
Źródło zdjęć: © Getty Images

Owoce powinny być na stałe obecne w naszym codziennym menu. Banany, śliwki, morele lub brzoskwinie zawierają znaczne ilości niezbędnego dla naszego organizmu potasu. Dzięki zawartości błonnika, owoce obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Truskawka, cytryna czy czarna porzeczka posiadają sporo witaminy C, która działa pozytywnie na układ krążenia i podnosi odporność organizmu.

Wyniki wielu badań potwierdziły, że osoby regularnie spożywające owoce, rzadziej skarżą się na problemy zdrowotne. Jadłospis, w którym występują duże ilości owoców i warzyw, zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, miażdżycy i udaru mózgu oraz zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów.

Niestety, owoce po przetworzeniu mogą zawierać szkodliwe substancje. Jedną z najpopularniejszych metod przechowywania owoców jest robienie przetworów z dodatkiem cukru. Co więcej, owoce w słodkim znajdziemy na półce w każdym supermarkecie. Są bardzo smaczne, ale sposób w jaki są wyprodukowane, sprawia, ze w owocach znacznie wzrasta ilość cukru.

Regularne spożywanie tych artykułów zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy. Owoce w syropie są szczególnie niebezpieczne dla diabetyków, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Poza tym częste sięganie po owoce w słodkiej zalewie, może powodować nadwagę i otyłość. Nadmiar cukru w organizmie prowadzi do nadciśnienia, chorób serca i zaburzeń prawidłowej pracy układu krwionośnego.

Zbyt duża ilość cukru powoduje również zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi i trójglicerydów, co podnosi ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Należy pamiętać, że regularne spożywanie artykułów spożywczych mających w swoim składzie duże ilości cukru, szkodzi nawet młodym osobom, ludziom uprawiającym sport i nie mającym problemów ze zdrowiem. Warto dodać, że choroby serca i układu krążenia mogą doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego zamiast owoców w cukrowej zalewie, lepiej sięgnąć po świeże produkty pochodzące ze sprawdzonego źródła.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Drony nad bazą atomowych okrętów podwodnych. Francuskie wojsko otworzyło ogień
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę