Zwiększa ryzyko zgonu z powodu udaru czy zawału serca. Lepiej odstaw

26

Owoce są bogatym źródłem błonnika oraz cennych witamin i minerałów, dlatego warto je regularnie spożywać. Jak się jednak okazuje - nie w każdej postaci działają korzystnie nasze zdrowie. Z badań wynika, że jedzenie owoców w syropie, może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób.

Owoce w syropie zawierają ogromne ilości cukru
Owoce w syropie zawierają ogromne ilości cukru (Getty Images)

Owoce powinny być na stałe obecne w naszym codziennym menu. Banany, śliwki, morele lub brzoskwinie zawierają znaczne ilości niezbędnego dla naszego organizmu potasu. Dzięki zawartości błonnika, owoce obniżają stężenie złego cholesterolu LDL we krwi. Truskawka, cytryna czy czarna porzeczka posiadają sporo witaminy C, która działa pozytywnie na układ krążenia i podnosi odporność organizmu.

Wyniki wielu badań potwierdziły, że osoby regularnie spożywające owoce, rzadziej skarżą się na problemy zdrowotne. Jadłospis, w którym występują duże ilości owoców i warzyw, zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, miażdżycy i udaru mózgu oraz zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów.

Niestety, owoce po przetworzeniu mogą zawierać szkodliwe substancje. Jedną z najpopularniejszych metod przechowywania owoców jest robienie przetworów z dodatkiem cukru. Co więcej, owoce w słodkim znajdziemy na półce w każdym supermarkecie. Są bardzo smaczne, ale sposób w jaki są wyprodukowane, sprawia, ze w owocach znacznie wzrasta ilość cukru.

Regularne spożywanie tych artykułów zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy. Owoce w syropie są szczególnie niebezpieczne dla diabetyków, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny. Poza tym częste sięganie po owoce w słodkiej zalewie, może powodować nadwagę i otyłość. Nadmiar cukru w organizmie prowadzi do nadciśnienia, chorób serca i zaburzeń prawidłowej pracy układu krwionośnego.

Zbyt duża ilość cukru powoduje również zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi i trójglicerydów, co podnosi ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Należy pamiętać, że regularne spożywanie artykułów spożywczych mających w swoim składzie duże ilości cukru, szkodzi nawet młodym osobom, ludziom uprawiającym sport i nie mającym problemów ze zdrowiem. Warto dodać, że choroby serca i układu krążenia mogą doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego zamiast owoców w cukrowej zalewie, lepiej sięgnąć po świeże produkty pochodzące ze sprawdzonego źródła.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić