Kamil S. Sikora| 

Zwiększają ryzyko zakrzepicy. Polacy jedzą bez opamiętania

276

Zakrzepica żył głębokich to niebezpieczna dolegliwość, która może prowadzić zatoru serca lub płuc, a nawet do przedwczesnego zgonu pacjenta. Żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, należy przede wszystkim zrezygnować z używek, zadbać o regularną aktywność fizyczną i odpowiednią dietę. Dowiedz się, które produkty spożywcze sprzyjają rozwojowi zakrzepicy.

Zwiększają ryzyko zakrzepicy. Polacy jedzą bez opamiętania
Może powodować zakrzepicę (Getty Images, Getty Images)

Zakrzepica jest powikłaniem takich schorzeń jak cukrzyca, żylaki, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy choroba niedokrwienna serca. Podczas rozwoju tej choroby następuje tworzenie się złogów w naczyniach krwionośnych, które zaburzają prawidłowe krzepnięcie krwi.

Do jej czynników ryzyka możemy zaliczyć m.in.: siedzącą i stojąca pracę, palenie papierosów, niewłaściwe leczenie wyżej wspomnianych dolegliwości lub regularne sięganie po niezdrową żywność.

Jak się okazuje, produkty mogące przyczynić się do zachorowania na zakrzepicę, są uwielbiane przez wielu mieszkańców naszego kraju i znajdują się praktycznie w każdej polskiej kuchni. W trosce nasze zdrowie powinniśmy ograniczyć do minimum lub a najlepiej całkowicie zrezygnować ze spożywania fast foodów, serków topionych ciastek, tłustych deserów, batoników, gotowych wyrobów cukierniczych, białego pieczywa, gotowych dań i zupek chińskich.

Podobnie jest z napojami gazowanymi i niegazowanymi o dużej zawartości cukru. Warto również wykluczyć ze swojej diety czerwone mięso i wysokoprztworzone produkty mięsne takie jak konserwy, pasztety, parówki, konserwy i niektóre wędliny.

Osoby znajdujące w podwyższonej grupie ryzyka zakrzepicy powinny szczególnie uważać na jedzenie bogate w tłuszcze trans, które podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Z kolei produkty słodzone zwiększają poziom cukru we krwi, przez co przyczyniają się do rozwoju dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego. W profilaktyce przeciwzakrzepicowej ważną rolę odgrywa również dieta składająca się z żywności pełnoziarnistej, warzyw, owoców, chudego białego mięsa, roślin strączkowych i nabiału.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić