Ceny cukru znów szaleją. Dlaczego?

580

Po tym jak latem Polaków ogarnęła panika cukrowa i ceny słodzidła poszły mocno w górę, ostatnio sytuacja wydawała się normować. Niestety, ze sklepów znów docierają złe informacje. Cukier drożeje. Gdzie można kupić najtańszy cukier?

Ceny cukru znów szaleją. Dlaczego?
Ceny cukru znów szaleją. Dlaczego? (Adobe Stock, DarSzach)

Latem pojawiły się chwilowe problemy z dostępnością cukru, co sklepy tłumaczyły m.in. kwestiami logistycznymi. Wśród Polaków wybuchła jednak panika cukrowa, która doprowadziła do masowego wykupowania produktu. W efekcie popularne sieci wprowadziły limity na cukier - najczęściej można było kupić na jeden rachunek 5 kg towaru. Do tego ceny poszły mocno w górę.

Obecnie Polakom nie grożą puste palety i kartki z napisem "brak cukru". Sytuacja wydawała się normować, niedawno niektóre sklepy obniżały nawet cenę słodzidła. Jednak to już koniec, o czym informuje "Fakt".

Ceny cukru znów szaleją. Dlaczego?

Przed miesiącem Polacy mogli kupić cukier w cenie 4,99 zł za kg. Jednak w ostatnich dniach sieci podniosły ceny. - Cena najpopularniejszego rodzaju cukru o pojemności 1 kg wynosi w Biedronce 5,99 zł - podaje w rozmowie z "Faktem" Jakub Mazur z Jeronimo Martins Polska, właściciela sieci Biedronka.

5,99 zł za kilogram cukru zapłacimy też w Stokrotce. Równocześnie sieć wprowadziła promocję, dzięki której za sprawą aplikacji "Nasza Stokrotka" i zbieranych w niej punktów można nabyć 500 g cukru trzcinowego za 99 gr. Kilogram cukru białego w sklepach Lidl i Netto również wyceniono na 5,99 zł.

Najtaniej kupimy cukier w sklepach sieci Auchan i Kaufland. Tam kilogram słodzidła wyceniono odpowiednio na 4,98 zł i 4,99 zł. Skąd biorą się ostatnie podwyżki? - Rosną koszty hodowli buraka - mówi "Faktowi" Janusz Piechociński, były wicepremier.

Piechociński wskazał na fatalny dla klientów ciąg zdarzeń. W ostatnich miesiącach podrożały ceny nawozów, a bez nich trudno o odpowiednią hodowlę buraka cukrowego. Droższe jest też paliwo, przez co dostarczenie buraków do cukrowni kosztuje więcej. Firmy muszą też mierzyć się z wyższymi kosztami, odpadów czy produkcji opakowań.

- Z łańcucha "od pola do konsumenta" podrożało wszystko, więc po tym całym cukrowym szaleństwie, ceny cukru mają powody do wzrostu. Trzeba wziąć pod uwagę, że w tym wszystkim są również polityka monetarna, kurs złotego, polityka budżetowa rządu. To się układa w czarne scenariusze - analizuje były wicepremier.
Zobacz także: Największe wyzwania w prowadzenia cateringu dietetycznego
Autor: ŁKU
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić