aktualizacja 

Ceny o 40 proc. w górę. Analiza ekonomisty banku Credit Agricole

56

Szalejąca inflacja jest widoczna w Polsce na każdym kroku. Bankowi ekonomiści przedstawili właśnie swoje najnowsze prognozy dotyczące wzrostów cen poszczególnych kategorii żywnościowych w październiku. Sytuacja nie napawa optymizmem.

Ceny o 40 proc. w górę. Analiza ekonomisty banku Credit Agricole
Produkty spożywcze w Polsce nadal drożeją (Getty Images, Jakub Porzycki)

Takiego wzrostu cen w Polsce nie było od 25 lat. 14 października Główny Urząd Statystyczny (GUS) opublikował szczegółowe dane o inflacji CPI za wrzesień 2022. Ceny towarów i usług konsumpcyjnych były wtedy o 17,2 proc. wyższe niż rok wcześniej, a w stosunku do sierpnia 2022 r. wzrosły o 1,6 proc.

Główny Urząd Statystyczny przedstawi dane dot. inflacji w październiku w połowie listopada. Ekonomista banku Credit Agricole przedstawił portalowi wyborcza.biz swoje szacunki dotyczące wzrostów cen poszczególnych kategorii żywnościowych właśnie w minionym miesiącu. Jakub Olipra zwrócił uwagę, że znacznie podrożało mięso, a zwłaszcza drób.

Uważamy, że mocno drożało mięso, w tempie nieznacznie niższym niż 30 proc. Najbardziej drożeje drób - o blisko 40 proc. - który jest ważnym składnikiem koszyka zakupowego, ceny wieprzowiny, której spożywamy najwięcej, poszły w górę o blisko 20 proc. O blisko 30 proc. zdrożała wołowina, ale to już mniej obchodzi polskich konsumentów, bo spożywamy jej relatywnie mało - powiedział ekonomista.

Niestety podwyżki nie dotyczą tylko mięsa. Ekonomista zwraca uwagę, że Polacy znacznie więcej płacą za mleko, masło, ser i jaja. Według szacunków wzrost wyniósł nawet 26 proc. w stosunku do października 2021 roku. Za to miesiąc wcześniej produkty te podrożały o 23,6 proc. Poprawę zanotowano za to na rynku sprzedaży pieczywa. To nie podrożało w październiku aż tak mocno, jak miesiąc temu. Według ekspertów wzrost wyniósł 20 proc.

Ekonomista zwrócił uwagę na wysokie ceny cukru. Według Olipry to konsekwencja paniki na rynku, którą można było zaobserwować w sierpniu. Sytuacja ta miała negatywnie wpłynąć na ceny produktów cukierniczych oraz napojów słodkich. Ekspert zauważył delikatne wyhamowanie dynamiki wzrostu cen olejów i tłuszczów. Pomimo to wzrost cen tej kategorii produktów w stosunku do tego samego okresu w 2021 roku wyniósł 40 proc.

Zobacz także: Spotkanie u prezydentów. To będzie dziś główny temat
Autor: GGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić