Nie żyje znany restaurator. Dorobił się fortuny dzięki pierogom

27

Zaczynał, mając w kieszeni 20 dolarów i wiarę w to, że uda mu się osiągnąć sukces. Ale czy przypuszczał, że uda mu się założyć prawdziwe imperium pierogowe, jedno z największych na świecie? Znany restaurator zmarł w wieku 96 lat, o czym w specjalnym oświadczeniu poinformowali jego bliscy.

Nie żyje znany restaurator. Dorobił się fortuny dzięki pierogom
Nie żyje założyciel imperium pierogów (Twitter)

Lubisz azjatycką kuchnię? W takim razie pewnie znasz smak xiao long bao. To charakterystyczne danie kuchni chińskiej powstało na przedmieściach Szanghaju, prawdopodobnie w 1875 roku. Ale to dzięki pewnemu skromnemu przedsiębiorcy potrawa stała się znana w wielu krajach, również poza Azją.

Yang Bing-yi urodził się w 1927 roku w północnej prowincji Shanxi w Chinach. Jako młody chłopiec zaznał biedy i konieczności ciężkiej pracy. Gdy miał 20 lat i 20 dolarów w kieszeni, wyjechał na Tajwan.

Tam, w mieście Tajpej (stolica Tajwanu) razem z żoną założył mały sklep o nazwie Din Tai Fung. Wtedy jeszcze nikt nie przypuszczał, że właśnie narodziło się przyszłe imperium pierogowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Pekin już wie, że szansa się skończyła". Chiny mają problem?

Yang handlował olejem kuchennym, ale gdy sprzedaż zaczęła spadać, wykorzystał radę znajomego i zaczął sprzedawać także xiao long bao (w wolnym tłumaczeniu to ''małe smocze zawiniątka'') — tradycyjną, charakterystyczną potrawę kuchni chińskiej.

Są to pierożki gotowane na parze, zazwyczaj z dodatkiem wieprzowiny, wypełnione aromatycznym wywarem i podawane w bambusowym koszyczku.

Trwa ładowanie wpisu:instagram

Najpierw pierożki podbiły serca i żołądki mieszkańców Tajpej. Potem pokochali je mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Australii, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i wielu innych krajów.

Założyciel pierogowego imperium

1993 rok przyniósł przełom — właśnie wtedy Din Tai Fung zostało wymienione przez New York Times wśród 10 najlepszych restauracji na świecie (jako jedyna azjatycka restauracja). Potem było tylko lepiej...

W 2009 roku restauracja w Hongkongu otrzymała pierwszą gwiazdkę Michelin. Był to jednak dopiero początek sukcesów. Sława lokalu rosła z roku na rok, regularnie przybywało także gwiazdek Michelin, powstawały nowe lokale w nowych lokalizacjach.

W 1995 roku dyrektorem naczelnym Din Tai Fung został najstarszy syn Yanga, Yang Jihua, który uczynił obsługę klienta jedną z wizytówek restauracji. Pracownicy restauracji przechodzą rygorystyczne szkolenia, podczas których uczą się nawet tego, w jaki sposób poprawnie myć zęby.

Informację o śmierci założyciela Din Tai Fung, Yang Bing-yi, rodzina przekazała w sobotę, w specjalnym oświadczeniu. Znany restaurator zmarł w wieku 96 lat.

Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić