Myjesz tak truskawki? Bosacka nie ma wątpliwości, że to błąd

14

Zastanawiasz się, w czym myć truskawki przed zjedzeniem, aby usunąć z nich wszystkie szkodliwe pestycydy? Znana dziennikarka Katarzyna Bosacka, zajmująca się kwestiami zdrowego żywienia, przestrzega przed moczeniem owoców w sodzie oczyszczonej. Wyjaśnia, dlaczego to poważny błąd.

Myjesz tak truskawki? Bosacka nie ma wątpliwości, że to błąd
Czy truskawki trzeba myć w sodzie oczyszczonej? (AKPA, FACEBOOK)

Katarzyna Bosacka zamieściła na swoim koncie na Facebooku kolejny pouczający post. Tym razem dziennikarka wzięła pod lupę truskawki, a konkretnie mycie ich w sodzie oczyszczonej.

Bosacka o truskawkach. Nie myj ich w sodzie oczyszczonej

Stanowczo odradziła tę metodę, jako sposób na pozbycie się zanieczyszczeń i pestycydów z owoców. Podkreśliła, że to mit.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Katarzyna Bosacka: "Jestem Matką Teresą polskiego żywienia"
Fejk internetowy. Nie wierzyć! Nie rozpowszechniać! - grzmiała na Facebooku.

Bosacka przytoczyła też słowa ekspertki. "Nie ma badań potwierdzających, że mycie truskawek i innych owoców o miękkiej skórce w wodzie z sodą lub octem usunie z nich wszystkie pestycydy" - mówi dr n. med. Aleksandra Rutkowska z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, prezeska DetoxED.

Woda z sodą jest w stanie usunąć tylko część szkodliwych substancji (podobnie jak sama woda) - czytamy w poście Bosackiej.

Dziennikarka przypomniała, że pestycydów nie będą posiadały truskawki ekologiczne. Trzeba jednak liczyć się z tym, że słono za nie zapłacimy.

Czym są pestycydy?

"Pestycydy to grupa związków chemicznych, tak pochodzenia naturalnego (rośliny), jak i syntetycznego, które są wykorzystywane do niszczenia pasożytów roślin i zwierząt. Wykorzystuje się je także do zmniejszania ryzyka chorób roślin oraz zwalczania chwastów. Niektóre z nich są wykorzystywane w celach sanitarnych oraz leczeniu chorób u ludzi" - informuje strona "Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej".

Konieczność stosowania pestycydów wynika z zagrożenia plonów przez szkodniki oraz z rosnącej liczby konsumentów, a co za tym idzie – ze zwiększonego zapotrzebowania na żywność - dodaje "Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej".

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: PŁA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić