aktualizacja 

Odkrycie naukowców. Da Vinci i Botticelli mieli sekret

58

Nowe odkrycie naukowców zajmujących się badaniem obrazów stworzonych przez malarzy, takich jak: da Vinci i Botticelli. Badacze dowiedli, że ci wielcy artyści mieszali farby olejne z... żółtkami jaj. Dzięki proteinom w nich zawartych malowidła przez setki lat zachowały się w idealnym stanie.

Odkrycie naukowców. Da Vinci i Botticelli mieli sekret
Wielcy malarze stosowali jeden, tajny składnik. Prawda wyszła na jaw. (Getty Images, Pascal Le Segretain)

To naprawdę duży przełom. Badacze z kilku jednostek, tj.: Instytutu Chemii we włoskiej Radzie Badań Naukowych, Uniwersytetu w Pizie oraz konsorcjum nauki i technologii materiałów z Florencji, dokładnie przyjrzeli się obrazom m.in. Leonarda da Vinci ("Madonna z goździkiem") i Sandro Botticellego ("Opłakiwanie Chrystusa"). Doszli do nowych, zaskakujących wniosków. Poznajcie ciekawe szczegóły.

Przełomowe badanie. Malarze dodawali do farb olejnych żółtko kurzego jajka

O sprawie pisze teraz portal "CNN". 28 marca br. pismo "Nature Communications" opublikowało specjalny artykuł, mówiący o tych najnowszych badaniach.

Poinformowano w tekście, że powyższy zespół naukowców wykrył, iż wielcy malarze tj. da Vinci, czy Botticelli mieszali farby olejne z dodatkowym składnikiem, czyli... żółtkiem jaja kurzego. Potem nimi malowali.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jakie tajemnice skrywa "Dama z gronostajem"?

Istotna kwestia to obecność protein

Jak to działało? Otóż żółtko zawiera w sobie proteiny. Składnik ten po połączeniu z farbą olejną sprawiał, że na malowanym dziele powstawała cienka, zabezpieczającą powłoka. Pokrywała ona pigment, chroniła go i nie pozwalała na jego reakcję z wszechobecną wilgocią (pochodzącą z otoczenia).

Dodatkowo żółtko prowadziło do dobrego zagęszczenia farby. Malowidła były dzięki temu chronione przed powstawaniem pęknięć i drobnych odprysków, a także przed żółknięciem. Wszystko to sprawiło, zdaniem naukowców, że obrazy mistrzów przez setki lat przetrwały w nieskazitelnym stanie.

Nasze wyniki pokazują, że nawet przy bardzo małej ilości żółtka jaja można osiągnąć niesamowitą zmianę właściwości farby olejnej - powiedziała dla CNN autorka badania Ophélie Ranquet.

Okazuje się, że nie tylko renesansowi, włoscy artyści stosowali tę sztuczkę. Obecność żółtka badacze ujawnili też na dziełach późniejszych malarzy np. Dürera, czy Rembrandta.

Jak dodaje CNN, śladowe ilości protein na obrazach znajdowano już od dawien dawna. Jednak wtedy uważano, że to efekt zanieczyszczeń z otoczenia. Nie doceniano ich ogromnej roli.

Autor: PŁA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić