Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Salmonella w popularnym żółtym serze. Natychmiast wyrzuć!

65

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella Newport w serze żółtym. "Spożycie produktu zanieczyszczonego wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - ostrzega GIS. O jaki ser żółty chodzi dokładnie?

Salmonella w popularnym żółtym serze. Natychmiast wyrzuć!
Salmonella w popularnym żółtym serze. Natychmiast wyrzuć (Pixabay)

Jak podaje GIS w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej z pięciu próbek sera złotego Mazur 150 g w plastrach wykryto pałeczki Salmonella. Spożycie produktu zanieczyszczonego bakterią, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g

Numer partii: 30.08/P6 16:59

Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024

Kod kreskowy: 5900820008406

Producent: Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Powódź zalała apteki. Wiceminister zdrowia przyznaje: to jest problem

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.

GIS podkreśla, by nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem- czytamy w komunikacie GIS.
.
Ser został wycofany ze sprzedaży. (GIS)

Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe.

Człowiek może zakazić się poprzez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

W szczególnych warunkach (szpitale, domy opieki) zakażenie może się szerzyć drogą bezpośredniego kontaktu lub drogą powietrzną.

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.

Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Trwa ładowanie wpisu:twitter
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nie chcą edukacji zdrowotnej w szkołach. Przynieśli transparenty
Uszkodzony statek dryfuje na Bałtyku. Podali przyczynę
Miliony dla działkowców. Pieniądze pójdą na odbudowę ROD
Zaginął w dziczy. Przeżył 50 dni
Policja ostrzega. Znalazłeś takie ogłoszenie o pracę? To może być oszustwo
Zełenski mówi, co dzieje się w Ukrainie. Ponad 500 bomb w tydzień
Poszukiwacz skarbów znalazł ją w Rewalu. Niezwykłe odkrycie z Japonii
Niezwykłe odkrycie polskich archeologów. Figurka ma ponad 7 tys. lat
Zwierzę nagle wskoczyło przez okno. Zaskakujące zdjęcia trafiły do sieci
Wybierasz się w góry? Możesz dostać ponad 50 tys. zł kary. Wystarczy jedna rzecz
Oto co się dzieje na Krupówkach. Nie dają mieszkańcom spokoju
W obronie lekcji religii i krzyża. Abp Jędraszewski grzmi w 1 niedzielę adwentu
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić