Ten grzyb do złudzenia przypomina pieczarkę. Pod żadnym pozorem go nie zrywaj

15

Rozpoczął się sezon na grzyby. Polacy tłumnie ruszyli do lasów, a mediach społecznościowych pojawia się coraz więcej zdjęć koszyków pełnych dorodnych okazów. Grzybiarze – a w szczególności fani pieczarek – muszą jednak mieć się na baczności. Ten grzyb, choć do złudzenia przypomina jadalny, może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

Ten grzyb do złudzenia przypomina pieczarkę. Pod żadnym pozorem go nie zrywaj
Pieczarka karbolowa bywa często mylona z jadalnymi gatunkami grzybów (Getty Images)

Spośród kilku tysięcy gatunków grzybów występujących w Polsce, istnieje kilka trujących gatunków, które mogą na pierwszy rzut oka nie wzbudzać żadnych podejrzeń. Ministerstwo zdrowia ostrzega, by pod żadnym pozorem nie zbierać grzybów, co do których nie mamy stuprocentowej pewności. Pomyłka może okazać się bowiem bardzo kosztowna.

Fani pieczarek uwielbiają przechadzki po polach i łąkach. Czekać tam może jednak na nich niebezpieczeństwo. Okazuje się, że łatwo bowiem o pomyłkę i zerwanie trującego grzyba.

Trująca pieczarka żółtawa. Jej zjedzenie może być bardzo niebezpieczne

Urzędnicy ostrzegają grzybiarzy przed pieczarką karbolową, zwaną też żółtawą (agaricus xanthodermus). Wygląda ona bardzo podobnie do innych, jadalnych gatunków pieczarek.

Trujący grzyb ma biały kapelusz i gęste, różowe lub brązowo-czarne blaszki. Pieczarka ma biały miąższ, który po przekrojeniu lub naciśnięciu przybiera intensywnie żółty kolor. Gatunek ten występuje w lasach liściastych i iglastych, w parkach i ogrodach oraz na łąkach.

Pieczarka żółtawa nieprzyjemnie pachnie karbolem lub atramentem. Jej smak jest odrażający – czytamy w dokumencie przygotowanym przez grzyboznawcę Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu Alinę Maciąg.

Okazuje się, że spożycie tego grzyba może mieć bardzo nieprzyjemne konsekwencje. Powoduje zazwyczaj silne zaburzenia trawienia, połączone z mdłościami i wymiotami.

Z tymi grzybami jest mylona. Nie ryzykuj pomyłki!

Urzędnicy zwracają uwagę, że pieczarka karbolowa bywa często mylona z pieczarką dwuzarodnikową pieczarką polną lub pieczarką zaroślową. W przypadku dwóch pierwszych, łatwo odróżnić je od tej trującej. Miąższ pieczarki dwuzarodnikowej lub pieczarki polnej po przekrojeniu różowieje, lub czerwienieje (a nie żółknie). O ile przy potarciu pieczarki zaroślowej, może ona przybrać żółty odcięć, o tyle jej miąższ po przekrojeniu przybiera barwę szaro-brązową.

Jeżeli nie jesteś pewny/a, czy grzyb, który wkładasz do koszyka jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najlepszym grzybiarzom zdarzają się pomyłki, które mogą okazać się śmiertelne w skutkach!

Obejrzyj także: Gratka dla grzybiarzy. Niebywałe, co odkrył pod ziemią

Autor: JKM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić