"Wyrzucają jedzenie". Branża turystyczna w Hiszpanii bije na alarm

Na Majorce restauracje notują spadek liczby gości i zmniejszone wydatki turystów. Przedsiębiorcy zmieniają menu i wyrzucają jedzenie, a eksperci wskazują na rosnące ceny i niższą siłę nabywczą odwiedzających.

Tourists on Cala St. Vincenc
Andrew Fox
tourist:CB3, relaxation:CB1, large group of people:CB1, marine scene:CB2, view from above:CB1, recreation:CB2, Caucasian ethnicity:CB2, beauty:CB1, island:CB2, sea:CB2, sunbathing:CB2, tourism:CB2, leisure:CB1, beach:CB3, bay:CB2, palapa:CB2, beach umbrella:CB2, beachgoer:CB3, Mallorca:CB2, Mediterranean Sea:CB2, travel & tourism:CB2"Wyrzucają jedzenie". Branża turystyczna bije na alarm
Źródło zdjęć: © Getty Images | Andrew Fox
Jakub Artych

Sezon turystyczny na Majorce okazał się rozczarowujący dla właścicieli restauracji i hoteli. Lokale gastronomiczne zmagają się z mniejszą liczbą klientów, a wydatki turystów wyraźnie spadły. Przedsiębiorcy są zmuszeni do wyrzucania świeżych produktów i wprowadzania tańszych dań do menu.

Według wiceprezeski Federacji Hotelarzy Majorki, Marii Jose Aguilo, przyczyną spadku liczby turystów jest niewystarczające inwestowanie w podnoszenie standardów przez część branży.

Klienci wiedzą, że jeśli płacą więcej, oczekują odpowiedniej jakości usług. Część branży spełnia te oczekiwania, a część nie - powiedziała Aguilo.

Szalał motorem po Wrocławiu. Nie wiedział, że jedzie za nim policja

Z tym stanowiskiem nie zgadza się Miguel Perez-Marsa, prezes stowarzyszenia ABONE zrzeszającego branżę nocną. Jego zdaniem problemem nie są inwestycje, lecz ograniczone możliwości finansowe turystów. - Ludzie po prostu nie mają pieniędzy -stwierdził Perez-Marsa.

Perez-Marsa zwraca uwagę, że wiele lokali zainwestowało więcej niż niektóre hotele, jednak wysokie ceny lotów i zakwaterowania sprawiają, że turyści mają mniej środków na inne wydatki. - Nocne lokale i restauracje także inwestowały, ale jesteśmy bardziej rozproszeni - dodał. Zaznaczył, że obecny sezon jest gorszy niż 2024 r. i znacznie odbiega od sytuacji sprzed dwóch lat.

Podobne obserwacje przedstawia Juanmi Ferrer, prezes Stowarzyszenia Restauratorów CAEB. Już w lipcu ostrzegał, że goście restauracji ograniczają zamówienia, rezygnując z wina i wybierając mniej dań. Średnie wydatki przy jednym stoliku spadły o 10-12 proc.

Restauracje zmieniają menu i wyrzucają jedzenie

Ferrer podkreśla, że restauratorzy muszą dostosowywać się do nowych realiów. -Właściciele restauracji są zmuszeni wyrzucać świeże produkty, bo prognozy się nie sprawdzają. Dlatego wprowadzają do menu produkty mniej podatne na psucie - wyjaśnił Ferrer.

Dodał, że mimo ogromnych wysiłków, by uczynić Majorkę pierwszorzędnym kierunkiem kulinarnym, restauracje w turystycznych rejonach muszą dostosowywać ofertę do możliwości finansowych klientów. - To podważa zobowiązanie do jakości, które budowano przez ostatnie lata - ocenił Ferrer.

Sytuacja na Majorce pokazuje, jak wrażliwa jest branża turystyczna na zmiany cen i oczekiwań klientów. Przedsiębiorcy muszą szukać nowych sposobów, by przyciągnąć gości i utrzymać jakość usług mimo trudnych warunków.

Wybrane dla Ciebie
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Europa wejść do rozmów z Putinem. Jasne stanowisko Macrona
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakopane ma problem z alkoholem. "Ludzie tracą kontrolę"
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Zakrył twarz i podpalił posterunek. Już wiadomo, dlaczego to zrobił
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Nowy milioner w Polsce. Ujawnili, gdzie padła "szóstka" w Lotto Plus
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Gościli Kim Dzong Una. Podali mu pastę pszenną i sos sojowy
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Fałszywy lekarz oszukał seniorkę. Straciła 20 tys. złotych
Ukraina odzyskała ciała 1003 żołnierzy. Pomógł Czerwony Krzyż
Ukraina odzyskała ciała 1003 żołnierzy. Pomógł Czerwony Krzyż