Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
JKM
|

Zaczęło się na Zachodzie. Liczba chorych rośnie w zastraszającym tempie

326
Podziel się:

Brytyjscy naukowcy ostrzegają przed chorobami autoimmunologicznymi. Dotykać mają one przede wszystkim mieszkańców szeroko rozumianego Zachodu. Badacze twierdzą, że główną przyczyną schorzeń jest niewłaściwa dieta i konsumpcja pokarmów ubogich w błonnik.

Zaczęło się na Zachodzie. Liczba chorych rośnie w zastraszającym tempie
Naukowcy ostrzegają przed chorobami autoimmunologicznymi takimi jak reumatoidalne zapalenie stawów (Getty Images)

Coraz więcej ludzi na świecie cierpi na choroby autoimmunologiczne. Jedną z nich jest chociażby reumatoidalne zapalenie stawów. Londyńscy badacze przeprowadzili badanie, mające na celu znalezienie remedium na szerzące się schorzenia.

Choroby autoimmunologiczne to takie, w których układ odpornościowy organizmu niszczy własne komórki i tkanki. Nie odróżnia ich bowiem od atakujących mikroorganizmów. James Lee i Carol Vinuesa z londyńskiego Francis Crick Institute utworzyli dwa niezależne zespoły badawcze mające na celu określenie dokładnych przyczyn tego typu schorzeń.

Liczba przypadków chorób autoimmunologicznych zaczęła rosnąć na Zachodzie ok. 40 lat temu. Teraz wiemy jednak, że schorzenia pojawiają się także w krajach, w których nigdy wcześniej ich nie widziano. Mamy na przykład wzrost nieswoistych zapaleń jelit na Bliskim Wschodzie i w Azji Wschodniej – opisuje Lee w rozmowie z brytyjskim tygodnikiem "Observer".

Przybywa chorych. Niektórzy cierpią na więcej niż jedno takie schorzenie

Choroby autoimmunologiczne obejmują cukrzycę typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, chorobę zapalną jelit i stwardnienie rozsiane. W samej Wielkiej Brytanii na tego typu schorzenia choruje ponad 4 mln obywateli. Niektórzy cierpią na więcej niż jedno.

Na arenie międzynarodowej liczba zachorowań rośnie w tempie od 3 do 9 proc. rocznie. Większość badaczy uważa, że kluczową rolę odgrywają tutaj czynniki środowiskowe.

Genetyka człowieka nie zmieniła się w ciągu ostatnich kilku dekad. Przyczyny muszą zatem leżeć w świecie zewnętrznym – podkreśla Lee, były pracownik University of Cambridge.

Z tym stwierdzeniem zgadza się Carol Vinuesa, który wcześniej pracowała na Australijskim Uniwersytecie Narodowym. Badaczka wskazuje na powszechne zmiany w diecie i rosnącą konsumpcję fast foodów.

W dietach tego typu brakuje pewnych ważnych składników, takich jak błonnik. Badania pokazują, że ta zmiana wpływa na mikrobiom człowieka, czyli zbiór mikroorganizmów, które mamy w naszych jelitach i które odgrywają kluczową rolę w kontrolowaniu różnych funkcji organizmu. Zmiany w naszych mikrobiomach wywołują choroby autoimmunologiczne, których odkryto obecnie ponad 100 – podkreśla Vinuesa.

Zdaniem naukowców istotną rolę odgrywają także indywidualne predyspozycje. – Jeśli nie masz określonej podatności genetycznej, niekoniecznie dostaniesz choroby autoimmunologicznej, bez względu na to, ile Big Maców zjesz – podkreśla Vinuesa.

Choroby autoimmunologiczne. "Badania potrzebne bardziej niż kiedykolwiek wcześniej"

Naukowcy twierdzą, że nie ma co walczyć z rozprzestrzenianiem się sieci fast foodów. Byłaby to bowiem walka z wiatrakami. Zamiast tego, próbują zrozumieć fundamentalne mechanizmy genetyczne, które leżą u podstaw chorób autoimmunologicznych i sprawiają, że niektórzy ludzie są podatni, a inni nie.

Zadanie to jest możliwe dzięki przełomowym technikom badania dużych partii ludzkiego DNA. Naukowcy mogą dzięki nim identyfikować nawet drobne różnice. Badacze chcą odnaleźć wspólne wzorce genetyczne wśród osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne.

Do niedawna po prostu nie mieliśmy narzędzi, aby to zrobić, ale teraz mamy możliwość sekwencjonowania DNA na dużą skalę. Kiedy zacząłem prowadzić badania, znaliśmy około pół tuzina wariantów DNA, które były zaangażowane w wywoływanie nieswoistego zapalenia jelit. Teraz znamy ich ponad 250 – zaznacza Lee.

Naukowcy twierdzą, że istnieje wiele użytecznych terapii na takie schorzenia i ciągle opracowywane są nowe. Badania mają jednak pomóc łączyć właściwe ścieżki leczenia z odpowiednimi chorobami. Wymaga to odpowiedniego pogrupowania pacjentów. James Lee podkreśla, że badania są potrzebne bardziej niż kiedykolwiek wcześniej.

Obecnie nie ma jednego lekarstwa na choroby autoimmunologiczne, które zwykle rozwijają się u młodych ludzi – najczęściej gdy kończą edukację, zdobywają pierwszą pracę i zakładają rodziny. Coraz więcej osób staje przed perspektywą operacji lub będzie musiało otrzymywać regularne zastrzyki do końca życia. Może to być ponure dla pacjentów i ogromne obciążenie dla służby zdrowia. Stąd pilna potrzeba znalezienia nowych, skutecznych terapii – podsumowuje badacz.

Obejrzyj także: Wczesne objawy reumatoidalnego zapalenia stawów

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(326)
Dziwnym trafe...
7 miesięcy temu
nagle pojawiły się stany zapalne spowodowane rzekomo złą dietą. Czy to nie wygląda dziwnie?? Niedługi czas po szczepieniu wszystkim szkodzą diety?? ...
Poddaj się......
7 miesięcy temu
....nie myśl....
zmęczony
7 miesięcy temu
drodzy Polacy:przestańmy wreszcie mówić o COVID 19. Nie podawajmy kolejnych faktów o codziennych stratach narodowych. Po co nam wiedzieć ilu z nas jest zaszczepionych? Nie przeprowadzajmy kolejnych rozmów z ludźmi MĄDRYMI , którzy ciągle radzą TO SAMO ale nikt nie uważa ich RAD.Po co to???? Ci , którzy się zaszczepili to zrobili TO! Ci którzy nie chcą się szczepić NIE ZROBIĄ TEGO! Rozmowy o COVID19 są już stratą czasu. Skąpe siły opuszczają Medyków , których na każdym kroku obarcza się za epidemię?? Zacznijmy więc umierać w Ciszy bez rozgłosu, którego śmierci nie potrzeba. może część z nas ocaleje??? I nie piszmy na karcie zgonu COVID. po prostu umarł na katar.
_ja
7 miesięcy temu
szczypionki i inna trucizna.
nnnn
7 miesięcy temu
Ludzie nie piją kwaśnego mleka, nie jedzą kiszonek, nie piją serwatki, maślanki, nie jedzą kasz jęczmiennych i gryczanych, różnorodnych mięs typu jagnięcina, baranina, cielęcina, gęsina, nie jedzą dziczyzny. Zamiast tego istnieje całkowita sterylizacja jedzenia, ekspresowa produkcja mięsa, jarzyny na nawozach. I dziwimy się, że jedzenie szkodzi, że doprowadza do chorób autoimmunologicznych. Pozwólmy dalej sobie prać umysły, to pastylki będziemy tylko jeść, bo jedzenie zgodnie z badaniami (półgłówków) będzie nam szkodzić.
Robin
7 miesięcy temu
McDonald, KFC i kebaby to filar zdrowego odżywiania. Kolejny to chipsy i słodzony, barwiony, aromatyzowany syf w foliowych i metalizowanych opakowaniach. Reasumując tablica Mendelejewa.
Alex
7 miesięcy temu
Juz szykuja obozy dla covidowcow, pod pretekstem kwarantanny, a zamykaja tam zdrowych ludzi. Zobaczcie co sie dzieje w Australi i Chinach. Poszukajcie 'Covid Camps'
Ola
7 miesięcy temu
Usuwaja komentarze czy o co chodzi, moze moj byl niewygodny.
Polka
7 miesięcy temu
Choruje na tocznia już od ładnych parę lat nikt oprócz mnie nie jest chory na ta chorobę. Przeszłam bardzo ciężko covid leżąc w szpitalu później zaszczepiłam się teraz czekam na dawkę przypominająca i uwierzcie mi to co przeżyłam w szpitalu w porównaniu z szczepionka to pikuś bolała mnie ręką nic mi nie jest i czuje się świetnie i cieszę się że żyje
gośćMirka
7 miesięcy temu
Genetyka może i się nie zmieniła ale po wyglądzie Brytyjczyków widać że uwielbiają jeść!!!!
Stjopa
7 miesięcy temu
Żyjemy jak Michael Jackson
Florek
7 miesięcy temu
No i dobrze niech umierają to może nie będzie wojen
Tomasz
7 miesięcy temu
a my się wydaję że to wynik ekspertów medycznych jakimi są szczepionki np. Fizer, albo astra
Piotr
7 miesięcy temu
Będzie tylko gorzej.Chemia w jedzeniu 5G brak ruchu stres zbiorą ogromne żniwo .Obecną pandemia jest tylko małym przykład tego jak żyjemy. Biała mąka ziemniaki cukier mleko niszczą organizm dzień u dnia. Od roku jestem wegetarianinem i moje zdrowie bardzo się poprawiło. Polecam każdemu zdrowe odżywianie . Pozdrawiam serdecznie z Borów Tucholskich ✋.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić