Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
WEG
|

Bezcenny widok. Sprawdzili reakcję płodu na to, co robi mama

6
Podziel się:

W życiu płodowym zaczynamy już reagować na smak i zapach pokarmu spożywanego przez naszą matkę - do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii i Francji, którzy opisali swój najnowszy eksperyment w "Psychological Science".

Bezcenny widok. Sprawdzili reakcję płodu na to, co robi mama
Odkrycia te sugerują, że to, co jedzą kobiety w ciąży, może znacznie wpływać na preferencje smakowe ich dzieci po urodzeniu (FETAP, Pixabay)

Jak płód reaguje na smak? Badanie

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Wielkiej Brytanii i Francji udział wzięło 100 kobiet w 32. i 36. tygodniu ciąży, czyli tuż przed narodzinami dziecka. Celem badania było natomiast zobaczenie, jak nienarodzone dzieci reagują na smak jedzenia spożywanego przez ich matki. 

Przed badaniem kobiety były proszone o niespożywanie żadnych produktów spożywczych ani napojów, które mogłyby wpłynąć na reakcję ich dzieci. Samo badanie zaś zostało podzielone na 3 grupy kobiet. Jedna z grup otrzymała kapsułkę zawierającą 400 mg marchwi w proszku, druga 400 mg jarmużu w proszku, trzecia grupa z kolei była grupą kontrolną. 

Płód krzywi się, jedząc jarmuż

Zespół naukowców przeprowadził następnie analizę poklatkową ruchów twarzy płodów. Wyniki pokazały, że płody, których matkom podano kapsułkę z marchwią, uśmiechały się.

Natomiast płody, których matkom podano jarmuż, dwukrotnie częściej wykazywały grymas twarzy podobny do płaczu. Odkrycia te pokazały, że w chwili gdy matka nie skończyła jeszcze jeść posiłku, płód już jest zdolny do wyczucia tego, co jadła. 

Według profesora Beoista Schaala, współautora przeprowadzonego badania, odkrycia te sugerują, że to, co jedzą kobiety w ciąży, może znacznie wpływać na preferencje smakowe ich dzieci po urodzeniu. Może mieć to natomiast znaczenie w kontekście budowania zdrowych nawyków. Profesor Jackie Bliessetta wysnuł dodatkowo wniosek, że wystawianie płodu na mniej lubiane smaki, w tym przypadku jarmuż, może spowodować, że dziecko przyzwyczai się już do smaku jarmużu, będąc nadal w macicy.

Badacze planują już kolejne badania w tym zakresie. Tym razem celem badań będzie zbadanie reakcji niemowląt na różne smaku tuż po narodzinach.

Zobacz także: Jedz jarmuż raz w tygodniu. Poczuj różnicę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
RuchaczTravel
4 dni temu
Niech pokażą miny płodów, gdy ich mamusie orgazmy mają, a nie jakieś takie bezeceństwa pokazujecie czego stara się nażarła i ma zatwardzenie. 🤣😂🤣😂🤣😂
Nemeczek
6 dni temu
Wg tego wychodzi na to, że żeby dziecko w łonie matki poczuło smak jej jedzenia, wystarczy ledwo moment. Nigdy w to nie uwierzę
Looe
1 tyg. temu
To dlatego ja tak słodkie uwielbiam :). Mamo!!!!!!
Locco
1 tyg. temu
Chodzi o to, że trzeba tak jeść, żeby dzieci się uśmiechały. Ale jak mamy życzenie je pokroić - to też można! Taka współczesna logika liberalna...
Bez eufemizmó...
1 tyg. temu
Co to znaczy płody, jakie płody przecież to są ,normalnie, dzieci w łonach matek. USA takie dzieci są również zagrożone terminacją vel zabiciem vel aborcją, nawet w czasie rodzenia się. Cywilizacja śmierci , barbarzyństwo, pogaństwo, satanizm.
CNNNC
1 tyg. temu
Wedlug niektorych plod to nie czlowiek . Clinton chciala aborcji do 9 miesiaca
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić