Bezcenny widok. Sprawdzili reakcję płodu na to, co robi mama

W życiu płodowym zaczynamy już reagować na smak i zapach pokarmu spożywanego przez naszą matkę - do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii i Francji, którzy opisali swój najnowszy eksperyment w "Psychological Science".

Odkrycia te sugerują, że to, co jedzą kobiety w ciąży, może znacznie wpływać na preferencje smakowe ich dzieci po urodzeniuOdkrycia te sugerują, że to, co jedzą kobiety w ciąży, może znacznie wpływać na preferencje smakowe ich dzieci po urodzeniu
Źródło zdjęć: © FETAP, Pixabay

Jak płód reaguje na smak? Badanie

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Wielkiej Brytanii i Francji udział wzięło 100 kobiet w 32. i 36. tygodniu ciąży, czyli tuż przed narodzinami dziecka. Celem badania było natomiast zobaczenie, jak nienarodzone dzieci reagują na smak jedzenia spożywanego przez ich matki. 

Przed badaniem kobiety były proszone o niespożywanie żadnych produktów spożywczych ani napojów, które mogłyby wpłynąć na reakcję ich dzieci. Samo badanie zaś zostało podzielone na 3 grupy kobiet. Jedna z grup otrzymała kapsułkę zawierającą 400 mg marchwi w proszku, druga 400 mg jarmużu w proszku, trzecia grupa z kolei była grupą kontrolną. 

Płód krzywi się, jedząc jarmuż

Zespół naukowców przeprowadził następnie analizę poklatkową ruchów twarzy płodów. Wyniki pokazały, że płody, których matkom podano kapsułkę z marchwią, uśmiechały się.

Wyraz twarzy płodu po zjedzeniu przez mamę marchwi
Wyraz twarzy płodu po zjedzeniu przez mamę marchwi © FETAP | Durham University

Natomiast płody, których matkom podano jarmuż, dwukrotnie częściej wykazywały grymas twarzy podobny do płaczu. Odkrycia te pokazały, że w chwili gdy matka nie skończyła jeszcze jeść posiłku, płód już jest zdolny do wyczucia tego, co jadła. 

Wyraz twarzy
Wyraz twarzy płodu po zjedzeniu przez mamę jarmużu © FETAP | Durham University

Według profesora Beoista Schaala, współautora przeprowadzonego badania, odkrycia te sugerują, że to, co jedzą kobiety w ciąży, może znacznie wpływać na preferencje smakowe ich dzieci po urodzeniu. Może mieć to natomiast znaczenie w kontekście budowania zdrowych nawyków. Profesor Jackie Bliessetta wysnuł dodatkowo wniosek, że wystawianie płodu na mniej lubiane smaki, w tym przypadku jarmuż, może spowodować, że dziecko przyzwyczai się już do smaku jarmużu, będąc nadal w macicy.

Badacze planują już kolejne badania w tym zakresie. Tym razem celem badań będzie zbadanie reakcji niemowląt na różne smaku tuż po narodzinach.

Jedz jarmuż raz w tygodniu. Poczuj różnicę

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop