Dodaj szczyptę do ogórków. Będą chrupiące i się nie zepsują

Wiele osób zacznie niedługo robić kolejne przetwory, w tym ogórki kiszone. Choć zapewne każdy z nas ma swój sprawdzony przepis, warto nieco odejść od klasyki i wrzucić do słoików "króla przypraw". O czym dokładnie mowa?

Co zrobić, żeby ogórki były chrupiące i się nie zepsuły? / zdjęcie poglądoweCo zrobić, żeby ogórki były chrupiące i się nie zepsuły? / zdjęcie poglądowe
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ogórki są uwielbiane przez Polaków w każdej formie. Niezależnie od tego, czy są świeże - prosto z ogródka, korniszone czy kiszone, zawsze szybko znikają ze stołów. W sezonie letnim z pewnością będą stanowiły podstawę przetworów. Jak zrobić ogórki kiszone, które będą zachwycały smakiem? Wystarczy dodać do nich "króla przypraw" - estragon.

Ogórki kiszone z estragonem

Estragon to bardzo popularne zioło, które stosować można zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. W kuchni jest najczęściej wykorzystywany do przyprawiania mięs, jednak sprawdzi się także w ogórkach kiszonych. Jeżeli planujesz je zrobić, poznaj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażone ogórki kiszone

Estragon jest bardzo intensywny, zarówno w zapachu, jak i w smaku. Nie należy więc przesadzać z jego ilością, żeby nie przedobrzyć. Do słoików z ogórkami najlepiej wrzucać świeże liście tego zioła. Ile? Mniej więcej łyżeczkę na każdy słoik (w zależności od jego wielkości). Dzięki niemu ogórki zyskają korzennego, lekko anyżowego aromatu, a dodatkowo będą pyszne, chrupiące, nie popękają, nie stracą koloru i nie zepsują się.

Do czego dodawać estragon?

Jeżeli kupisz więcej estragonu lub zdecydujesz się go zasadzić, możesz użyć go także do innych dań. Zacznij jednak od mniejszych porcji, aby sprawdzić, czy jego smak będzie ci odpowiadał. Świetnie sprawdzi się w przypadku dań z ryb, jagnięciny, kurczaka czy wieprzowiny. Będzie również idealnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw oraz:

  • marynaty do mięs: dziczyzny, cielęciny i drobiu;
  • ziemniaków;
  • zup;
  • kiszonej kapusty;
  • sosów do sałatek i surówek;
  • octów ziołowych.

Estragon jest jednak stosowany nie tylko w kuchni, ale także w ziołolecznictwie - bardzo dobrze działa na procesy trawienne. Można go również uprawiać jako roślinę ozdobną.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł