Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. Marta Kutkowska
|

Kiszone czy kwaszone? Jakie ogórki wybrać? Odpowiedź jest prosta

41
Podziel się:

Lato nas rozpieszcza. Na straganach pojawiło się prawdziwe bogactwo warzyw i owoców. Jednym z ulubionych polskich przysmaków są ogórki. Często zamiennie mówi się o ogórkach kiszonych i kwaszonych. Ale to zupełnie nie to samo!

Kiszone czy kwaszone? Jakie ogórki wybrać? Odpowiedź jest prosta
Kiszone czy kwaszone? Jakie ogórki wybierać (Adobe Stock)

Polski obiad bez kiszonego ogórka nie ma sensu. Naród zajada się tą zdrową przekąską w ilościach hurtowych. To warzywo nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także jest kopalnią zdrowych bakterii i minerałów. Niestety, niewielu z nas wie, że producenci często próbują nabić nas w butelkę i ogórki, zamiast kisić, kwaszą.

Na czym polega proces kiszenia?

Kiszenie warzyw to bardzo stary sposób konserwacji żywności, który opiera się na fermentacji mlekowej. Procesowi kiszenia poddaje się przede wszystkim kapustę i ogórki, chociaż można też natknąć się na kiszone buraki, pomidory, a nawet selery lub dynie.

Nic dziwnego, że kiszenie przeżywa od kilku lat renesans w Polsce. Ten proces nadaje warzywom i owocom niespotykany smak, a do tego wzbogaca je w cenne bakterie. Sezon na ogórki w pełni, nic więc prostszego, jak udać się na lokalny rynek i zabrać się za wekowanie. Kilogram ogórków kosztuje ok. 4 zł — taniej więc na pewno nie będzie. Jednak jeśli decydujesz się na gotowy zakup, nie daj się oszukać — wielu producentów próbuje bowiem drogi na skróty.

Skwaszona mina

Kwaszenie różni się od kiszenia tym, że używa się do niego octu. Ten sposób sprawia, że warzywa szybciej będą gotowe, jednak zabije wszystkie wartościowe witaminy i minerały w nim zawarte. Jeśli kupujesz gotowy produkt - koniecznie sprawdź na opakowaniu, czy w składzie nie wymieniono octu. Jeśli kupujesz ogórki czy kapustę lokalnie - upewnij się, że warzywa przeszły naturalny proces fermentacji. Tylko kiszenie sprawi, że dostarczysz sobie wszystkich dobroczynnych bakterii i minerałów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: Lekka sałatka ze szpinakiem i grejpfrutem. Najlepsza na lato
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(41)
Pismaki
rok temu
Kiszenie i kwaszenie to to samo, ogórki w occie to korniszony, inaczej ogórki konserwowe. Nie będę was już czytać, piszecie bzdury
marko
rok temu
też lubię sobie ogóra zakisić
Artur
rok temu
Chodzi o kiszenie bez wspomagania,ekspertom mowie ,ze po dodaniu zakwaszacza,nawet cukru powstaje rodzaj marynaty...jak nie wiecie nie piszcie bo juz i tak wiedza tutaj upada....
PPPPPPP
rok temu
fachowo kiszenie i kwaszenie to dokładnie to samo. Jak nie wierzycie, to sobie sprawdźcie np. w podręcznikach technologii żywności, i przestańcie pisać głupoty.
Spięty
rok temu
małosolne
peerelczyk
rok temu
Zapominacie o jednym,moim zdaniem podstawowym elemencie kiszenia ogórków,mianowicie o jakości gleby do której zastał posiany. Ziemia nawieziona nawozem sztucznym wyda owoc ogóra nie nadającego się do zakiszenia. Będzie z niego flak po otwarciu słoika o ile wcześniej nie eksploduje w spiżarni. Należy wysiać ziarenka do gruntu nawożonego "czysto wieprzowym gnojem" najlepiej bydlęcym lub końskim. Onegdaj kupiłem śliczne, dorodne "ogórasy" na targu które musiałem wywalić do pojemnika śmieci biodegradowalnych. Sukcesów życzę i smacznego.
ewa
rok temu
to samo jest z kapusta w sklepach kiszona wymaga czasu a kwaszona jest mieszana z octem zeby było juz za 2 tyg.
góral
rok temu
2,25 zł za 1 kg w Wabi Markecie, polskie. Tak tylko, bo cena 4 zł to wBiedrxe, Netto
sławek431
rok temu
kiedyś kwaszone nazywało się konserwowe
Kuchcik
rok temu
Kiszone i kwaszone znaczy to to samo. Tak jak kartofel, ziemniak, pyra. A to że ktoś dodaje octu czy chemia do ogórków czy kapusty? Mniej szkodliwe niż dodawanie oleju palmowego do wszystkiego. Nawet do lodów...
Emeryt
rok temu
Ja co dzien kisze ogora.bez kopru
emerytka
rok temu
Nie wiem czy jest ktoś, kto nie rozróżnia ogórków kiszonych o kwaszonych. Chyba tematów zabrakło???
Oguras
rok temu
W sklepie kupiłem sól kamienna do kiszenia firmy Osole nie zdawałem sobie sprawy ze producent do tej soli dosypał jakieś E 0598 Ludzie kiszą się męczą a jakiś idiota do soli dodaje chemie i szlak trafia ogórki i inne kiszonki :( Proszę uważać na ta firmę
marek
rok temu
"...Kwaszenie różni się od kiszenia tym, że używa się do niego octu. Ten sposób sprawia, że warzywa szybciej będą gotowe, jednak zabije wszystkie wartościowe witaminy i minerały w nim zawarte..." - i zniszczy szkliwo na zębach...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić