Anna Podlaska
Anna Podlaska| 

Lody dla ochłody? Niekoniecznie. Naukowcy ostrzegają

4

Lody wcale nie są najlepszym rozwiązaniem, jeżeli szukamy ochłody. Jedzenie ich w upalne dni, zwłaszcza szybko i w dużych ilościach, może mieć poważne konsekwencje. Kiedy z nieba leje się skwar, zdecydowanie lepiej sięgnąć po soczyste arbuzy, ogórki czy truskawki.

Lody dla ochłody? Niekoniecznie. Naukowcy ostrzegają
(Getty Images)

W upalne dni należy unikać niektórych produktów, bo mogą powodować złe samopoczucie. Nasz organizm wówczas nie potrzebuje kalorycznych posiłków ani bogatych w cukier przekąsek. Uważać trzeba zwłaszcza na spożycie lodów. Dotyczy do szczególnie dzieci.

Peter Poortvliet z University of Queensland zwraca uwagę, że, próbując strawić lody, organizm wytwarza ciepło. Zamiast się schładzać, powodujemy, że temperatura naszego organizmu wzrasta.

Choć może wydawać się logiczne, że wprowadzenie do żołądka czegoś zimnego, np. lodów, powinno pomóc w obniżeniu temperatury, początkowy efekt chłodzenia jest szybko zastępowany przez ciepło wytwarzane w procesach trawiennych potrzebnych do rozbicia składników odżywczych w lodach – wyjaśnia na łamach "The Independent" naukowiec.

Ten "niewinny" deser, jakim są lody, może też być problemem dla naszego gardła, zwłaszcza jeśli jest jedzony często, szybko i w dużych ilościach. Nagłe zmiany temperatury to prosta droga do infekcji - na przykład anginy. 

Czy lody trzeba zatem wykluczyć z jadłospisu latem? Oczywiście, że nie. Należy jednak zadbać o rozsądną porcję i niejedzenie w pośpiechu. Szczególnie warto o tym pamiętać w przypadku serwowania tego deseru naszym dzieciom.

Polecane są zwłaszcza lody sorbetowe. Zawierają one znacznie więcej wody niż zwykłe lody, a ich głównym składnikiem są mrożone owoce. Dla organizmu oznacza to dodatkowe nawodnienie i wartościową dawkę witamin. 

Co jeszcze warto jeść i pić latem?

W dniach, gdy temperatura osiąga powyżej 30 stopni Celsjusza, warto sięgać po lekkie posiłki, bogate w warzywa i owoce. Mówi się o tym, że najlepsza dieta to dieta śródziemnomorska, popularna w Europejskich krajach takich jak Francja, Hiszpania i Włochy.

W upały tracimy więcej wody niż zwykle przez zwiększenie potliwości. Powinniśmy uzupełniać płyny na bieżąco. Warto sięgać po wody mineralne, a także herbatki ziołowe bądź owocowe. Aby poprawnie funkcjonować, powinniśmy przyjmować minimum 2 litry płynów dziennie. 

Każdy wzrost temperatury naszego ciała powyżej 37 stopni powoduje zwiększenie zapotrzebowania wody w organizmie o 500 ml. Pamiętajmy o tym, że dzieci i osoby starsze nie odczuwają tak mocno pragnienia, pilnujmy więc, by mimo wszystko sięgały po płyny!

Zobacz także: Bolesław Piecha spytany o szczepienia przeciw COVID-19 dla kobiet w ciąży. "Nie chcę rekomendować"
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić