Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Grzybiarze omijają je z daleka. Nie każdy wie, że są jadalne

11

Lejkowce dęte zwane także czarnymi kurkami czy wronimi uszami nie cieszą nie dużą popularnością wśród grzybiarzy. Szkoda, bo sezon na te wyjątkowe i w pełni bezpieczne dla zdrowia grzyby właśnie się rozpoczyna. W lasach znajdziemy ich mnóstwo, tym bardziej, że mało kto je zbiera.

Grzybiarze omijają je z daleka. Nie każdy wie, że są jadalne
Grzybiarze omijają je z daleka, podczas gdy są jadalne (Adobe Stock)

Z grzybami jest jak z powiedzeniem ze znanego filmu: zbieramy te, które już gdzieś, kiedyś jedliśmy. I bardzo dobrze, bo nie każdy musi być ekspertem od grzybobrań, a dzięki ostrożności można uniknąć sensacji żołądkowych i groźnych powikłań ze strony układu pokarmowego.

Warto jednak w oparciu o wiedzę ekspertów poszerzać swój osobisty atlas grzybów i rozglądnąć się wśród leśnych darów za nowymi smakami w domowej kuchni. Pomysłem na urozmaicenie kosza może okazać się lejkowiec dęty, którego pojaw obserwujemy właśnie w polskich lasach.

Lejkowiec dęty to całkiem bliski kuzyn popularnego pieprznika jadalnego. Znaną wszystkim kurkę przypomina szczególnie w swoim kształcie, jednak od delikatnego grzyba różni go czarno sinawy kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Boczniak białożółty. Popularny grzyb w Polsce

Być może właśnie ze względu na swoją mało "smakowity" odcień, lejkowiec nie cieszy się popularnością wśród grzybiarzy. A szkoda, bo właśnie pod koniec sierpnia tych grzybów w polskich lasach jest prawdziwe zatrzęsienie.

Na grupach skupiających fanów grzybobrania można zaobserwować, że rosnący w dużych skupiskach czarny grzyb szczególnie w tym roku upodobał sobie tereny w województwie łódzkim.

Sporo lejkowców można jednak zaobserwować też w innych lasach na terenie całego kraju. Amatorzy tego rodzaju grzyba szczególnie polecają go jako nadzienie do pierogów, czy tak jak w przypadku kurek, dodatek do jajecznicy.

Smakosze dodają też, że suszone i sproszkowane grzyby lejkowca czarnego, to niezwykle aromatyczny dodatek do zup i sosów.

Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Tak Chiny tną kable na dnie Bałtyku? Odkryli szczegóły operacji
Obraźliwe gesty na drodze? Niemcy wprowadzają surowe kary
Cezary Kulesza zdradził prawdę nt. PGE Narodowego. "PZPN jest apolityczny"
"Suchy styczeń". Ekspert nie ma wątpliwości. "Szkodliwa formuła"
Wirus Marburg w Tanzanii. WHO ostrzega przed wysokim ryzykiem
Wsyp garść do wody i zagotuj. Pomaga zwalczyć mokry kaszel
Mandat za wymioty. Mieszkańcy austriackiej wioski mają dość
GIS wycofuje znany produkt. Wykryto nadchlorany
Koniec z oglądaniem seriali w godzinach pracy. Blokują platformy urzędnikom w Kanadzie
Pogrzeb Wacława Janickiego. Bliźniak pożegnał brata na wózku inwalidzkim
Wyniki Lotto 14.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
E-papierosy bez nikotyny nie dla nieletnich. Pora na decyzję rządu
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić