Na barszcz czerwony wybieraj tylko takie buraki. Sprawdź, dlaczego

Wybór odpowiednich buraków to kluczowy krok w przygotowaniu barszczu czerwonego. Dobrze dobrane warzywa nie tylko zapewnią zupie intensywny kolor, ale również głęboki smak i aromat. Sprawdź, jakie buraki na barszcz wybrać.

Jakie buraki są najlepsze na barszcz czerwony?Jakie buraki są najlepsze na barszcz czerwony?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Diana Taliun

Buraki czerwone odgrywają kluczową rolę w przygotowaniu wigilijnego barszczu. To właśnie od ich jakości zależy, czy zupa będzie miała intensywny kolor i głęboki smak. Niestety, wielu z nas popełnia błędy już na etapie zakupów, wybierając buraki, które nie spełniają podstawowych kryteriów jakości. Nieprzyjemny posmak barszczu czy jego blady kolor to tylko niektóre z konsekwencji złego wyboru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka "czapka Mikołaja". Robi furorę na każdej grudniowej imprezie

Jak wybrać buraki na barszcz czerwony?

Magda Gessler, znana restauratorka, doradza wybór buraków, które są twarde i soczyste. Tego rodzaju buraki zapewniają nie tylko świetny smak, ale i doskonałą barwę barszczu, bowiem zawierają więcej betainy. To właśnie ten składnik odpowiada za głęboki, czerwonawy kolor, który tak bardzo cenimy w wigilijnej zupie.

Kolor buraków jest równie ważnym kryterium. Idealne buraki powinny być intensywnie ciemnoczerwone. Taki odcień nie tylko wpływa na estetykę potrawy, ale i sygnalizuje wysoką zawartość składników odżywczych, które korzystnie wpływają na smak barszczu.

Podczas zakupów warto poświęcić kilka chwil na dokładne przyjrzenie się warzywom. Idealne buraki charakteryzują się jednolitym kolorem, bez widocznych przebarwień czy oznak pleśni. Powinny być sprężyste, a ich skórka delikatnie błyszcząca. Jeśli zauważysz, że końcówki buraków mają biały nalot, lepiej zrezygnować z zakupu. Twardość buraka również ma znaczenie – miękkie bulwy świadczą o ich przejrzałości i spadku jakości.

Podczas wybierania buraków, warto zwrócić uwagę na te o okrągłym kształcie. Takie bulwy zazwyczaj mają bardziej intensywny smak i są odpowiednie do dłuższego przechowywania.

Podczas przygotowywania barszczu należy też pamiętać o przyprawach takich jak ziele angielskie i liść laurowy. Wzbogacają one smak barszczu, dodając mu głębi i wyrazistości.

Składnikiem, który można dodać do zupy, jest odrobina octu lub soku z cytryny. Te kwaśne dodatki stabilizują kolor barszczu, zapobiegając jego zmianie podczas gotowania, oraz dodają przyjemnej kwasowości, wydobywając pełnię smaku z buraków.

Wybierając buraki według powyższych wskazówek, mieć pewność, że przygotujemy smaczny i aromatyczny barszcz czerwony.

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową