Polacy źle gotują parówki. Kucharz pokazuje, jak robić to poprawnie

Przygotowanie parówek wydaje się być dziecinnie proste, lecz wiele osób popełnia błędy. Na ten temat wypowiedział się Piotr Ogiński, tworzący treści na kanale "Kocham Gotować". Na swoim kanale na YouTube opublikował film, w którym zdradza poprawny sposób gotowania parówek.

Gotowanie parówekGotowanie parówek wcale nie jest oczywistością. Wielu z nas robi to źle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ogiński wprowadza widzów do tematu, mówiąc: "Większość Polaków przez całe życie źle gotuje parówki". Ostrzega, że smażenie czy pieczenie parówek to zły pomysł, ponieważ mogą one zawierać substancje takie jak azotany i azotyny. Gdy osiągną temperaturę powyżej 130 stopni Celsjusza, przekształcają się w nitrozoaminy, które są potencjalnie rakotwórcze. Najlepszym sposobem jest więc tradycyjne przygotowywanie parówek w wodzie.

Jak prawidłowo ugotować parówki?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki. Ile w nich mięsa?

Ogiński zaznacza, że parówek nie powinno się również gotować w wysokich temperaturach. Tłumaczy, że to powoduje utratę smaku, a w ekstremalnych przypadkach — może prowadzić do ich pęknięcia. To wpływa więc nie tylko na wygląd, ale także walory smakowe parówek.

Jak poprawnie przygotować ten popularny przysmak, często spożywany na śniadanie? Aby uniknąć tych problemów, kucharz radzi najpierw podgrzać wodę w garnku do 75 stopni Celsjusza i następnie włożyć do niej parówki. Kluczowe jest utrzymanie temperatury pomiędzy 72 a 75 stopni. Parówki są gotowe do spożycia, kiedy ich temperatura wynosi 60 stopni Celsjusza.

Źle gotujesz Parówki!

Ogiński dodatkowo przypomina, że warto wybierać parówki dobrej jakości, które zawierają minimum 90% mięsa, by cieszyć się ich pełnym smakiem. W przeciwnym razie na nasz talerz może trafić produkt zawierający mniej wartości odżywczych.

Warto także szukać parówek, które mają krótki skład - dzięki temu z pewnością unikniemy produktów, które posiadają dodatki w postaci sztucznych aromatów czy konserwantów. Dobrym wyborem będą także parówki pozbawione fosforanów czy azotanów, a także charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu i soli.

Makłowicz ma swoją wizję na gotowanie parówek

Okazuje się, że inni znani fachowcy w zakresie kulinariów także mają swoje sposoby na gotowanie parówek. Robert Makłowicz, znany kucharz, prezentuje zbliżoną metodę. Pozostawia wodę do wrzenia i wtedy dodaje parówki, zostawiając je na maksymalnie 5 minut w wodzie. Podkreśla również, że należy unikać gotowania parówek, aby nie pękały.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów