aktualizacja 

Przepis na empanadas. Prawie pierogi, tyle że chrupiące

0

Empanadas to smażone lub pieczone na głębokim oleju pierożki z kruchego ciasta. Farsz, jak w przypadku tradycyjnych pierogów, może być dowolny. Nasz przepis jest przepisem na proste i szybkie empanadas.

Przepis na empanadas. Prawie pierogi, tyle że chrupiące
Gotowe empanadas. (Getty Images)

Empanadas to przysmak popularny w Meksyku. Najczęściej podawane są z farszem mięsnym z fasolą lub serem. Wszystko jest zależne od kraju i regionu. Ciasto również przygotowywane jest na wszelakie sposoby. Poniżej przedstawiamy przepis na naprawdę proste i klasyczne empanadas, do których nie potrzebujesz wyszukanych składników.

Przepis na empanadas. Potrzebne składniki:

  • 250 g mąki
  • jajko
  • 125 g masła
  • 40 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mielonego mięsa
  • cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przepis na empanadas. Sposób wykonania:

  • Cebulkę drobno pokrój i podsmaż razem z mięsem
  • Gdy mięso będzie już usmażone dodaj łyżkę koncentratu, sól i pieprz i fasolę, farsz wymieszaj i podduś chwilę pod przykryciem
  • Mąkę przesiej przez sito, dodaj jajko, masło, wodę, cukier i pół łyżeczki soli
  • Zagnieć ciasto dokładnie rękami, gdy masa będzie jednolita, zagnieć ją w kulkę i schłodź w lodówce przez godzinę
  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj tak, jak na pierogi
  • Przy pomocy szklanki wycinaj z ciasta kółeczka i napełniaj farszem
  • Gotowe pierożki piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni
Zobacz także: Specjały kuchni argentyńskiej
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić