Przepis na najlepszy krupnik. Te składniki są sekretem świetnego smaku

8

Krupnik często bywa w naszych domach "rosołową alternatywą" dla zupy pomidorowej. Dodanie gęstniejącej kaszy sprawia, że możemy skutecznie odświeżyć danie, które zdążyło nam się znudzić. Jednak jeśli od początku chcemy, aby na naszym stole wylądował gęsty i aromatyczny krupnik, musimy pamiętać o trzech zasadach podczas przyrządzania tej zupy od podstaw.

Przepis na najlepszy krupnik. Te składniki są sekretem świetnego smaku
Składniki na krupnik warto dobierać ze starannością (Wikimedia Commons)

Odpowiednio dobrane składniki sprawią, że krupnik będzie nie tylko lekką, ale także pyszną zupą. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby na wywar kupić odpowiedniej jakości mięso - w większej liczbie, niż jedno skrzydełko. Do naprawdę aromatycznej zupy sprawdzą się żeberka wieprzowe oraz golonka z indyka lub kilka ćwiartek z kurczaka. Można też użyć podrobów - zupa z ich użyciem jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna.

Po drugie... kasza! Może to być kasza jęczmienna, jednak jeśli macie czas, użyjcie kaszy pęczak. Dzięki niej zupa będzie lżejsza i nie zgęstnieje tak szybko. Pamiętajcie też, by opłukać kaszę przed dodaniem jej do zupy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Smacznego: Przepis na krokiety z pieczarkami

Wreszcie... masło! Nie od dziś wiadomo, że Francuzi bez niego nie wyobrażają sobie zup. Także tutaj warto podsmażyć na patelni warzywa, nim dodamy je do wywaru. Kiedy mięso zacznie się robić miękkie - pokrój warzywa i wrzuć na patelnie. Podsmażaj je do zarumienienia i wrzuć do wywaru.

Najlepszy krupnik. Składniki

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 200 g podrobów (żołądki, serduszka itp.)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • opcjonalnie: kilka suszonych grzybów
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • masło
  • koperek lub natka pietruszki do podania

Najlepszy krupnik. Sposób przyrządzenia

  • Żeberka opłucz i podziel na części. Przełóż do garnka. Dodaj ćwiartki oraz podroby i zalej całość zimną wodą (wody nie powinno być za dużo, niech przykrywa mięso "na trzy palce"). Gotuj na wolnym ogniu.
  • Zdejmij powstałe szumowiny, następnie dodaj kilka kulek ziela oraz 2-3 listki laurowe. Gotuj dalej przez 20 minut.
  • Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż je na maśle, aż wyraźnie się zarumienią. Zawartość patelni przełóż do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż żeberka będą niemal zupełnie miękkie. Na tym etapie dodaj także pokruszone w dłoniach suszone grzybki, jeśli ich używasz.
  • Dorzuć ziemniaki pokrojone w kostkę oraz kaszę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym gotuj przez 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania możesz dodać łyżkę octu lub soku z cytryny, żeby kasza nie ściemniała.

I gotowe! Tak przyrządzony krupnik podawaj posypany pokrojoną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić