Ten składnik zmienia wszystko. Zawsze chrupiące pieczone ziemniaki

42

Niby proste, a przysparza tylu kłopotów! Nigdy więcej. Mamy sposób na zawsze chrupiące idealne pieczone ziemniaki. Kluczem jest jeden składnik...

Ten składnik zmienia wszystko. Zawsze chrupiące pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki. (Pixabay)

Pieczone ziemniaki - niby takie proste, a raz wychodzą, a raz nie. Co zrobić, żeby zawsze były chrupiące? Przed pieczeniem ugotuj je w sodzie. Nie przejmuj się tym, że trochę się rozwalą. Ziemniaki w ten sposób same stworzą sobie "panierkę" oblepiając się skrobią.

Przepis na pieczone ziemniaki. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • soda oczyszczona

Przepis na pieczone ziemniaki. Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostki
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni, włącz termoobieg (230 jeśli go nie masz)
  • Zagotuj litr wody, dodaj tam łyżeczkę soli i sody
  • Wrzuć ziemniaki do zagotowanej wody, ugotuj
  • Nie przejmuj się tym, że się nieco rozwalą
  • Ugotowane ziemniaki wrzuć do miski, zalej obficie oliwą i dodaj sól, wymieszaj delikatnie
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na nim układaj ziemniaki jeden obok drugiego
  • Nie przejmuj się tym, że część się rozwaliła, oblepi ona kawałki ziemniaka, a po upieczeniu doda im chrupkości
  • Piecz ok 20/30 min
Zobacz także: Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić