Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na
MMC
|

Ten składnik zmienia wszystko. Zawsze chrupiące pieczone ziemniaki

24
Podziel się

Niby proste, a przysparza tylu kłopotów! Nigdy więcej. Mamy sposób na zawsze chrupiące idealne pieczone ziemniaki. Kluczem jest jeden składnik...

Ten składnik zmienia wszystko. Zawsze chrupiące pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki. (Pixabay)

Pieczone ziemniaki - niby takie proste, a raz wychodzą, a raz nie. Co zrobić, żeby zawsze były chrupiące? Przed pieczeniem ugotuj je w sodzie. Nie przejmuj się tym, że trochę się rozwalą. Ziemniaki w ten sposób same stworzą sobie "panierkę" oblepiając się skrobią.

Przepis na pieczone ziemniaki. Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • soda oczyszczona

Przepis na pieczone ziemniaki. Wykonanie:

  • Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostki
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni, włącz termoobieg (230 jeśli go nie masz)
  • Zagotuj litr wody, dodaj tam łyżeczkę soli i sody
  • Wrzuć ziemniaki do zagotowanej wody, ugotuj
  • Nie przejmuj się tym, że się nieco rozwalą
  • Ugotowane ziemniaki wrzuć do miski, zalej obficie oliwą i dodaj sól, wymieszaj delikatnie
  • Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na nim układaj ziemniaki jeden obok drugiego
  • Nie przejmuj się tym, że część się rozwaliła, oblepi ona kawałki ziemniaka, a po upieczeniu doda im chrupkości
  • Piecz ok 20/30 min
Zobacz także: Sposoby na młode ziemniaczki. Zachwycisz nimi całą rodzinę
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(24)
logo
3 miesiące temu
Czy nie prościej zrobić frytki...?
Zbych
3 miesiące temu
Lepiej już jest przed pieczeniem obmyć ziemniaki wodą z łyżką cukru po upieczeniu nie będzie wyczuwalny a za to efekt zajebisty
Bera
3 miesiące temu
Soda oczyszczona a później mega zgaga. Polecam 🙄
Smok Wawelski
3 miesiące temu
Soda wykluczona.Surowe ziemniaki należy obtoczyć w białku jajka kurzego,następnie leciutko oprószyć mąką umieszczoną na sitku.Posypac ziołami i piec.
Anka
3 miesiące temu
Trochę obgotowane, zamiast sody oprószyć mąką . Zrobi się fajna skorupka podczas piemczenia. Też niezdrowe, ale zdrowsze niż z soda
Jonasz
3 miesiące temu
A jakby ugotować w kwasie solnym (rozcieńczonym) - tam też jest sód. Niech ktoś zrobi to pierwszy, spróbuje spożyć i napisze o tym.
Tylko po co?
3 miesiące temu
Czyli najpierw ugotowac, a pozniej upiec.
EmilioZ
3 miesiące temu
W tym przepisie najlepszą poradą jest by się nie martwić. 🙃
Marek
3 miesiące temu
Rozwalił mnie ten przepis...
dakotatornado...
3 miesiące temu
Poziom wysławiania się autora przepisu pozostawia wiele do życzenia 😏
Imigrant
3 miesiące temu
I po co to wszystko. Pieczone nie traca wartosci.A Gotowac by potem piec - jaki to ma sens. Zrobi ć ziemniaki zapychacze bez wartosci.
SGS
3 miesiące temu
Jeżeli przepis się Wam nie podoba nie trzeba tak brutalnie krytykować.
XDD
3 miesiące temu
Cieniutke plasterki chrupiącego ziemniaczka
Hmmm
3 miesiące temu
A ja daję całe ziemniaki po opłukaniu ze skórką do piekarnika,czekam jakiś czas aż się upieką i jem z masłem i solą to prawie identycznie jak z ogniska :-)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić