Arbuzy są zdrowe? Naukowcy rozwiewają wątpliwości

9

Arbuzy to doskonałe letnie owoce — są pożywne, słodkie i bardzo wodniste. Zawierają także wiele witamin, dzięki czemu pozytywnie wpływają na zdrowie, skórę, a nawet na kondycję włosów. Naukowcy udowodnili to w najnowszych badaniach.

Arbuzy są zdrowe? Naukowcy rozwiewają wątpliwości
Arbuz są zdrowe? (Pixabay)

Arbuz jest jednym z ulubionych letnich owoców. Jest słodki, pożywny i bardzo wodnisty, co sprawia, że doskonale gasi pragnienie. Badania wykazały, że jego regularne spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie.

Wpływ arbuza na zdrowie

Zespół naukowców z Louisiana State University’s School of Nutrition and Food Science postanowił dokładnie sprawdzić, jak arbuz wpływa na organizm człowieka. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "Nutrients".

Okazało się, że arbuzy miały pozytywny wpływ na badanych. Ich regularne spożycie znacznie podwyższyło jakość diety i zwiększało w niej ilość składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Mikołaj Roznerski wprost. "Teatr mi zabrał połowę pensji"

Co więcej, u osób, które codziennie spożywały sok z arbuza zauważono wiele pozytywnych efektów. Owoc poprawił pracę serca i mięśni, polepszył kondycję skóry oraz włosów, a u mężczyzn przyczynił się do zniwelowania problemów z erekcją.

Zdajemy sobie sprawę, że chociaż wielkość próby była niewielka (18 zdrowych młodych mężczyzn i kobiet) i potrzebne są dalsze badania, ta praca stanowi uzupełnienie zbioru dowodów potwierdzających korzyści z regularnego spożywanie arbuza dla zdrowia sercowo-metabolicznego - powiedział dr Jack Losso, profesor Louisiana State University’s School of Nutrition and Food Sciences.

- Jest on bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy C i likopenu, z których wszystkie mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i odgrywać rolę w zapobieganiu chorobom serca - dodał Losso

Arbuzy od dawna były uważane za bardzo zdrowe. Są bogate w witaminę A, foliany, cholinę, beta-karoten, luteinę oraz witaminy z grupy B, takie jak tiamina, niacyna i ryboflawina. Są także niskokaloryczne więc mogą je spożywać także osoby na diecie.

Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić