Atakuje po 40-stce. Zaniedbana prowadzi do marskości wątroby
Cukrzyca brunatna nazywana też hemochromatozą pierwotną to wciąż mało znana choroba. Jej objawy łatwo pomylić z innymi dolegliwościami. Na co warto zwrócić uwagę?
Cukrzyca brunatna. Jak ją rozpoznać?
Cukrzyca brunatna lub brązowa to choroba metaboliczna, która jest spowodowana odkładaniem się nadmiaru żelaza w tkankach naszego organizmu. To choroba dziedziczna, którą w genach przekazuje nam zarówno ojciec, jak i matka. Odpowiada za nią mutacja genu HFE.
Szacuje się, że nosicielami zmutowanego genu jest aż 6 proc. społeczeństwa. Cukrzyca brunatna najczęściej ujawnia się między 40. A 60. rokiem życia i częściej rozwija się u kobiet niż u mężczyzn.
Zobacz także: Objaw chorej wątroby. Pojawia się na dłoniach
Na czym polega cukrzyca brunatna? Gdy żelazo jest prawidłowo uwolnione z rozpadających się erytrocytów, jest wykorzystywane do produkcji nowych. Gdy jego poziom w naszym organizmie jest za niski, żelazo jest wchłaniane z dostarczanego pożywienia. Ale gdy jest go za dużo w tkankach, tworzą się złogi białka zawierającego żelazo w postaci koloidalnej, tzw. hemosyderyny.
Mówiąc prościej, choroba polega na zaburzonym wydalaniu żelaza z organizmu. To powoduje, że gromadzi się ono w naszym ciele (głównie w wątrobie, trzustce i chrząstkach stawowych), doprowadzając do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Nieleczone schorzenie może do marskości wątroby, raka wątroby, niewydolności trzustki oraz cukrzycy.
Zobacz także: Nieznany objaw cukrzycy. Pojawia się w sypialni
Najbardziej charakterystycznym objawem cukrzycy brunatnej jest szarobrązowe zabarwienie skóry. Pojawia się ono zwłaszcza w okolicach twarzy oraz szyi. Do innych symptomów choroby możemy zaliczyć: bóle stawów, brak ochoty na seks, przewlekłe zmęczenie, osłabienie, wzdęcia, biegunkę, wymioty nudności oraz arytmie.
Chorobę diagnozuje się przede wszystkim na podstawie badania biochemicznego krwi.