Milena Górecka| 

Chroni przed otyłością. Jedno z najzdrowszych dań na świecie

4

Koreańska klasyka, kimchi, zyskała uznanie dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi. Najnowsze badania wskazują jednak, że codzienne spożywanie kimchi, nawet do trzech porcji, nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale obniża również ryzyko wystąpienia otyłości.

Chroni przed otyłością. Jedno z najzdrowszych dań na świecie
Dlaczego warto jeść kimchi? (Licencjodawca, Jae Young Ju)

Przygotowanie kimchi polega na soleniu i fermentowaniu różnych warzyw, takich jak seler, kapusta, rzepa chińska i ogórek, z dodatkiem bogatej gamy przypraw - od cebuli, przez czosnek, po sos rybny.

Poza korzyściami probiotycznymi, to popularne pikantne, fermentowane danie odgrywa istotną rolę w kontroli poziomu cukru we krwi, łagodzeniu stanów zapalnych oraz wspieraniu zdrowia serca.

Dotychczasowe badania dowiodły, że izolowane z kimchi probiotyki, takie jak Lactobacillus brevis i L. plantarum przynoszą z kolei korzyści w kwestii redukcji masy ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kimchi - najzdrowsze danie świata

Badania dietetyczne

W najnowszym badaniu, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie ''BMJ Open'', wzięło udział 115 726 osób, uczestników projektu Health Examinees (HEXA), którego celem była analiza czynników wpływających na długoterminowe problemy zdrowotne u dorosłych Koreańczyków powyżej 40. roku życia.

Dietę badanych oceniono za pomocą kwestionariusza częstotliwości spożywania, który pozwolił na określenie, jak często w ciągu ostatniego roku konsumowali oni 106 różnych produktów spożywczych. Odpowiedzi mogły wahać się od "nigdy" lub "rzadko", po aż "do 3 razy dziennie".

Badacze zarejestrowali wzrost, wagę, obwód talii oraz BMI uczestników. Jeżeli obwód talii przekraczał 90 cm u mężczyzn i 85 cm u kobiet, uznawano to za oznakę otyłości brzusznej. Około 36 proc. mężczyzn i 25 proc. kobiet zakwalifikowano do badania jako osoby otyłe.

Wnioski z badania

1. Osoby spożywające pięć lub więcej porcji kimchi dziennie charakteryzowały się wyższą masą ciała, większym obwodem talii oraz większym ryzykiem otyłości.

Może to wynikać z faktu, iż wyższe spożycie kimchi wiąże się z większym przyjmowaniem całkowitej energii, węglowodanów, białka, tłuszczów, sodu oraz gotowanego ryżu, który jest najczęstszym dodatkiem do kimchi.

2. Spożywanie dwóch lub trzech porcji kimchi dziennie wiąże się z 11 proc. niższą częstością występowania otyłości (w porównaniu do osób, które jedzą kimchi rzadziej niż raz dziennie).

Ponieważ jest to badanie obserwacyjne, nie można na jego podstawie ustalić ostatecznie przyczynowości. Ograniczeniem badania jest ponadto fakt, iż kwestionariusze częstotliwości spożywania kimchi mogą nie zawsze dokładnie określać ilości spożywanej potrawy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić