Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Chroni przed rakiem, obniża ciśnienie. Jedz jak najczęściej

1

Marchewka może wydawać nam się warzywem tak swojskim, że aż nudnym, ale jest potężnym sojusznikiem w utrzymaniu optymalnego stanu zdrowia! Dlaczego warto jeść ją codziennie?

Chroni przed rakiem, obniża ciśnienie. Jedz jak najczęściej
Dlaczego warto jeść marchewkę? Oto najważniejsze powody (Licencjodawca, Andrea Scala)

5 zdrowotnych walorów marchewki

Marchew zawiera błonnik, pektyny, biotynę, potas, witaminę A, K1 i B6, beta-karoten, alfa-karoten, luteinę, likopen, poliacetyleny i antocyjany. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Oto pięć powodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Beta-karoten w diecie
  1. Zmniejszone ryzyko wystąpienia nowotworów. Z badań wynika, że dieta bogata w karotenoidy może odgrywać kluczową rolę w redukcji ryzyka rozwoju różnych form nowotworów, w tym raka prostaty, jelita grubego, żołądka oraz piersi. Chociaż wcześniejsze badania wskazywały na potencjalną rolę karotenoidów w ochronie przed rakiem płuc, nowsze analizy nie potwierdziły jednoznacznie tego związku, co wskazuje na potrzebę dalszych badań w tym obszarze.
  2. Obniżenie poziomu cholesterolu.Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest uznawany za znaczący czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Regularne włączanie marchwi do diety jest skorelowane z obniżeniem poziomu cholesterolu całkowitego oraz LDL ("złego"), a więc może przyczyniać się do poprawy ogólnego zdrowia kardiologicznego.
  3. Wsparcie w procesie redukcji masy ciała.Marchew jest produktem niskokalorycznym, a jednocześnie może przyczynić się do zwiększenia uczucia sytości, co z kolei może prowadzić do zmniejszenia całkowitego spożycia kalorii. Ten mechanizm działania czyni marchew wartościowym elementem diety wspierającej utratę wagi.
  4. Poprawa zdrowia oczu.Niedobór witaminy A jest jednym z czynników ryzyka rozwoju tzw. nocnej ślepoty. Spożywanie marchwi, będącej źródłem witaminy A oraz karotenoidów, może wspomagać poprawę funkcji wzrokowych, w tym adaptację oka do ciemności. Co więcej, karotenoidy mogą odgrywać rolę w zmniejszaniu ryzyka zwyrodnienia plamki żółtej.
  5. Obniżenie ciśnienia krwi.Beta-karoten, potas i błonnik stanowią znaczący element diety wspomagającej regulację ciśnienia tętniczego krwi. Potas moduluje napięcie naczyniowe, a błonnik wspiera optymalizację profilu lipidowego oraz pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy, co przekłada się na korzystny wpływ na ciśnienie krwi.

Jako antyoksydant, beta-karoten przyczynia się z kolei do zmniejszenia stresu oksydacyjnego - jednego z elementów patogenezy nadciśnienia tętniczego.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.04.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Biebrzański Park Narodowy płonie. Służby walczą bez wytchnienia
Tragedia na Sardynii. Polak zmarł na pokładzie samolotu
Watykan podał przyczynę śmierci papieża Franciszka
Szokujący pomysł burmistrza z USA. Chce podawać fentanyl bezdomnym
Klaudia zginęła w wypadku. Poruszające, jak żegna ją szkoła
45-letni kardynał na konklawe. Ukończył polskie seminarium
Karmiła piersią na weselu. Tak zareagowali przyjaciele. "To bolało"
Koszmar na Malediwach. Rosjankę chwycił rekin. "Ból niewyobrażalny"
Sceny z festiwalu. Byk wpadł w tłum gapiów
Zabili jej syna. Tak wspomina rozmowę z papieżem. "Odczuł nasz ból"
Siedział na szlaku i ogryzał patyk. Niezwykłe nagranie z Tatr
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić