Milena Górecka| 
aktualizacja 

David Attenboroug skończył 97 lat. Już od dawna unika tego produktu

2

David Attenborough to brytyjski podróżnik, biolog, pisarz, narrator i popularyzator wiedzy przyrodniczej. Jego głos znają wszyscy, nie wszyscy jednak wiedzą, że skończył właśnie 97 lat i "ma nadzieję, że dożyje setki". By mu się to udało, postanowił wyeliminować z diety kilka produktów.

David Attenboroug skończył 97 lat. Już od dawna unika tego produktu
David Attenboroug od dawna unika mięsa. Dzięki temu cieszy się dobrym zdrowiem (Licencjodawca, Dave Benett)

Dieta Davida Attenborough

David Attenboroug podczas jednego z wywiadów wyznał, że najbardziej boi się bezradności, niedołężności i chorób neurodegeneracyjnych. Kiedy pewnego dnia nie mógł sobie przypomnieć nazwy rośliny, którą dobrze znał (rzepak) postanowił zmienić nawyki żywieniowe.

- Jem ser i ryby, a w ciągu ostatnich kilku lat sięgałem po mięso tak rzadko, że stałem się właściwie wegetarianinem. Nigdy wcześniej nie myślałem, że nim zostanę - wyznaje Attenborough.

Dieta roślinna głównym czynnikiem profilaktyki

Każdego roku na całym świecie z powodu chorób układu krążenia umiera ponad 18 milionów ludzi. Agenda Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych przewiduje, że do 2030 r. liczba przedwczesnych zgonów z powodu chorób niezakaźnych, takich jak choroby układu krążenia, powinna zostać zmniejszona o jedną trzecią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania

- Diety roślinne są kluczowymi instrumentami zmiany produkcji żywności na formy bardziej zrównoważone środowiskowo, przy jednoczesnym zmniejszeniu obciążenia chorobami układu krążenia. Powinniśmy stosować zróżnicowaną, bogatą w rośliny dietę, a pragnienie gasić wodą - przekonuje prof. Ruth Frikke-Schmidt.

Chodzi o cholesterol

Jednym z powodów jest m.in. wpływ diety bezmięsnej (lub całkowicie roślinnej) na poziom cholesterolu.

Niedawno naukowcy przyjrzeli się 30 badaniom z lat 1982-2022 z udziałem łącznie 2372 uczestników, w których oceniano wpływ diety wegetariańskiej lub wegańskiej oraz wpływ diety "wszystkożernej" na poziomy wszystkich rodzajów cholesterolu.

To największy systematyczny przegląd tego tematu i pierwszy, który zawiera apoB (białka, które pomaga przenosić tłuszcz i cholesterol we krwi i jest dobrym wskaźnikiem całkowitej ilości złych tłuszczów oraz cholesterolu w organizmie).

W porównaniu z osobami stosującymi dietę wszystkożerną, osoby stosujące dietę roślinną doświadczyły średniego obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego o 7 proc. w stosunku do poziomu zmierzonego na początku badań, obniżenia poziomu cholesterolu LDL o 10 proc. i obniżenia poziomu apoB o 14 proc.

Średni czas trwania diety wynosił 29 tygodni.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić