Dietetycy mówią "jedz ryby". A co z tymi w puszce? Oto wynika badań

Ryby powinny stanowić jeden z nieodłącznych składników naszej diety. Dietetycy zachęcają do jedzenia świeżych ryb, a co z rybami z puszki? Czy są równie zdrowe? Czy mogą zawierać szkodliwe substancje? Wyniki badań mogą zaskoczyć.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ryby – dlaczego są potrzebne w diecie?

Dietetycy niezmiennie od lat przekonują do sięgania po ryby, przede wszystkim ze względu na zawarte w nich kwasy omega-3, które łagodzą stany zapalne, wspomagają pracę układu krążenia i mózgu. Ryby są również cennym źródłem witamin A, D, E, B12 oraz minerałów, znajdziemy w nich m.in. sód, wapń i cynk. Stała obecność ryb w diecie poprawia kondycję skóry i paznokci, jak również ogranicza ryzyko rozwoju anemii.

Czy warto jeść ryby w puszkach?

Najwięcej wartości zawierają oczywiście świeże, tłuste ryby. To nie podlega dyskusji. Natomiast dietetycy przyznają, że warto sięgać też po śledzie, sardynki, czy tuńczyka z puszki. Okazuje się, że w takiej postaci zawierają również dużo wartościowych składników odżywczych.

Cała Polska słyszała o tym Dino. Spójrzcie, co zastaliśmy na Wilanowie

Badania naukowców z Włoch przeprowadzone w 2001 r. wykazały, że zarówno osoby, które jadły świeże ryby, jak i te z konserw, co najmniej dwa razy w tygodniu, były o 30 proc. mniej narażone na zawał serca, w porównaniu z tymi, którzy sięgali po nie rzadziej.

Czy jedzenie ryb w puszkach jest bezpieczne? Warto zwrócić uwagę na skład

Jedzenie zapuszkowanych ryb jest bezpieczne, pod jednym warunkiem. Kluczowe znaczenie ma skład takiej konserwy. Wielu producentów, żeby przedłużyć termin przydatności do spożycia, stosuje szkodliwe środku konserwujące, m.in. azotan sodu. Przed zakupem warto dokładnie przeanalizować skład i wybrać te, które mają najmniej chemicznych dodatków.

Wątpliwości budzi również kwestia obecności w niektórych opakowaniach bisfenolu A, czyli BPA. Zdaniem części ekspertów narażenie na duże dawki tej substancji może powodować zaburzenia gospodarki hormonalnej. W wielu krajach wprowadzono zakaz używania bisfenolu A do produkcji opakowań, które mają kontakt z żywnością przeznaczoną dla dzieci.

Wybrane dla Ciebie
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Ojciec Mai ujawnia. Matka Bartosza G. zniszczyła grób nastolatki
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Śmiertelny wypadek na wyciągu. Nie żyje turysta z Niemiec
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Podpalili mercedesa za niemal milion złotych. Sprawą zajmie się sąd
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Odkrycie w Wielkopolsce. Znaleźli kości zwierzęce i monety
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Sekundy od tragedii. Kierowca niemal potrącił pieszego na pasach
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Nagranie z Putinem sprzed 25 lat. Tak mówił o NATO
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Pilny komunikat. Szukają Jakuba Wesołego
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Tuż przed świętami. Norwegia zaostrza przepisy dla uchodźców
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Głośne zabójstwo w USA. Zwrot w sprawie. Może uniknąć kary śmierci
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Koszmarny wypadek. Auto wypadło z drogi. Nie żyje jedna osoba
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
Martwa kobieta w samolocie. Pasażerka zabrała głos
"Rodzice do więzienia". Burza w komentarzach pod filmem z Tatr
"Rodzice do więzienia". Burza w komentarzach pod filmem z Tatr