Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Godzinami zalega w jelitach. Krótka droga do miażdżycy i raka

507

Mogą powodować poważne problemy trawienne, zmęczenie i przyczyniać się do rozwoju niektórych nowotworów. Dowiedz się, które produkty spożywcze najdłużej zalegają w naszych jelitach.

Produkty, które najdłużej trawimy
Produkty, które najdłużej trawimy

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach

Tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego

Żeby strawić produkty bogate w tłuszcze zwierzęce, nasz organizm potrzebuje kilku godzin. Sięgając po smalec, kiełbasę, boczek, kaszankę lub smażoną wątróbkę, warto pamiętać, że długo będą zalegać w naszych jelitach i mogą powodować dolegliwości trawienne. Poza tym nadmiar smażonego mięsa podnosi stężenie złego cholesterolu we krwi, przez co przyczynia się do rozwoju raka, miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Fast foody

Produkty takiej jak hamburgery, frytki, kebaby czy zupki chińskie również znacznie obciążają nasz układ trawienny. Są bardzo kaloryczne, zawierają duże ilości tłuszczu, cukru, soli, konserwantów, polepszaczy i nie przedstawiają praktycznie żadnych wartości odżywczych. Proces rozkładania się tych produktów w naszym organizmie może trwać nawet 24 godziny. Wyniki jednych z najnowszych badań udowodniły, że makaron z zupki instant może zalegać w żołądku w stanie niezmienionym nawet przez 2 godziny.

Ciasta i desery

Trawienie słodkich kremów, które często są dodawane do deserów i ciast, trwa ok. 7 godzin. W tych dodatkach znajduje się sporo cukrów prostych i tłuszczu. Nadmierne spożywanie tłustych deserów dostarcza do naszego organizmu dużą ilość pustych kalorii i może wpłynąć negatywnie na funkcjonowanie jelit i nasze samopoczucie.

Grzyby

Te leśne przysmaki także są ciężkostrawne i mogą zaburzyć prawidłową pracę układu pokarmowego. Chityna obecna w ścianach grzybów nie jest trawiona w żołądku. Grzyby zawierają również dużą ilość białka, które słabo rozpuszczają się w kwasach żołądkowych. Żeby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości, najlepiej jeść grzyby duszone we własnym sosie z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
To on zostanie nowym ministrem nauki. Kim jest Marcin Kulasek
Katarzyna Bosacka prześwietliła skład śledzi. Porażające wnioski
18-letni Kamil zginął w wypadku. Jego matka zwróciła się do Boga
Z tych trzech składników zrobisz kultowy deser z czasów PRL-u
Korea Północna znów prowokuje. Wystrzeliła kolejny pocisk
Skonstruowali go studenci AGH. Już we wtorek trafi na orbitę
Przyjeżdżają ze Słowacji. Sypią się mandaty. "Nagminnie"
Przetrzyj tym deskę sedesową. Zapomnisz o żółtych plamach
Uczeń ze Słowacji nie podał ręki prezydentowi. Jest nagranie
Rosjanie wyciągają rękę po Grenlandię? "Należy dogadać się z Trumpem"
Rośnie poparcie dla prorosyjskich partii w Europie. To zagraża Ukrainie
Polka zginęła na Węgrzech. Niejasne okoliczności tragicznego wypadku
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić