Groźny niedobór. Zwiększa ryzyko cukrzycy

Niedobór tej witaminy odpowiada za cukrzycę Choć odpowiednia dieta i aktywność fizyczna są kluczowe w zapobieganiu cukrzycy typu 2, pojawiły się naukowe przesłanki, że na rozwój tej choroby wpływa jeszcze jeden czynnik, na który mamy wpływ. To niedobór witaminy D.

Groźny niedobór. Uważaj, może prowadzić do nieuleczalnej chorobyGroźny niedobór. Uważaj, może prowadzić do nieuleczalnej choroby
Źródło zdjęć: © Getty Images | Getty Images
Katarzyna Chudzik

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca znacznie wpływa na życie dotkniętych nią trzech milionów Polek i Polek. W aż 90 proc. przypadków jest to cukrzyca typu 2, która występuje, gdy organizm nie produkuje wystarczającej ilości insuliny, albo na nią nieprawidłowo reaguje.

Cukrzyca typu 2 może mieć podłoże genetyczne, ale często jest wynikiem stylu życia — m.in. nieprawidłowej diety i braku aktywności fizycznej. Jak wynika z najnowszych badań i przeglądu literatury naukowej, może być też powiązana z niedoborem witaminy D.

Witamina D reguluje poziom cukru

Witamina D, znana również jako "witamina słońca", jest już dobrze znana ze swojego wpływu na układ kostny, immunologiczny i nerwowy. Coraz więcej badań sugeruje jednak, że witamina D wpływa również na prawidłowy poziom cukru we krwi i metabolizm.

Profesor Leigh Frame z George Washington School of Medicine and Health Sciences (USA) wraz ze współpracownikami przejrzeli literaturę naukową i doszli do wniosku, że niedobór witaminy D u osób w stanie przedcukrzycowym jest związany z większym ryzykiem rozwoju pełnoobjawowej cukrzycy.

Profesor Frame zaznaczyła w opublikowanym w International Journal of Environmental Research and Public Health artykule, że zależność między odpowiednim poziomem witaminy D i zapobieganiem cukrzycy istnieje, ale nie jest jeszcze w pełni zrozumiana. Jest możliwość, że w profilaktyce cukrzycy istotna jest ekspozycja na słonce, więc sama suplementacja może okazać się niewystarczająca.

Naukowcy wskazują na konieczność przeprowadzenia dalszych badań w tym kierunku.

Witamina D w diecie

Organizm przyswaja witaminę D nie tylko dzięki ekspozycji na światło słoneczne, ale również poprzez spożywanie bogatych w nią pokarmów: tłustych ryb, czerwonego mięsa i jajek. Osoby, które są na diecie roślinnej, powinny regularnie witaminę D suplementować.

Przyjmuje się, że jej prawidłowy poziom we krwi powinien oscylować między ≥75-125 nmol/l).

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył