Koniecznie sięgnij po ten produkt. Regeneruje wątrobę, pomaga chronić jelito grube
Kozieradka zwana również bożą trawką jest doskonałym dodatkiem do makaronów, ryb, zapiekanek, potraw warzywnych i wielu innych dań. Poza tym ten gatunek rośliny posiada szereg dobroczynnych właściwości. Poznaj walory zdrowotne kozieradki.
Właściwości kozieradki
Kozieradka jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Możemy do nich zaliczyć karoten, błonnik, kwas fitynowy, fotolipidy, olejki eteryczne, tłuszcze i białka roślinne oraz witaminę B1, B6, F, H, PP. W bożej trawce występują również potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń.
Dzięki zawartości cennych elementów kozieradka jest skutecznym lekarstwem na ból gardła, niestrawność lub problemy z zasypianiem. Poza tym regularne spożywanie koziorożnika zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej i marskości wątroby.
Czytaj też: Pojawia się, gdy wątroba jest na wykończeniu
Do zalet, które posiada boża trawka, możemy zaliczyć również pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny i układ odpornościowy. Wywar z nasion kozieradki ma właściwości wykrztuśne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i oczyszczające. Obecność tej przyprawy w naszym codziennym menu pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.
Czytaj też: Zwróć uwagę na paznokcie. To S.O.S wątroby
Kozieradka na raka jelita grubego
Kozieradka nie tylko chroni naszą wątrobę dzięki zawartej w niej sylimarynie, lecz także chroni nas przed rozwojem nowotworu jelita grubego. Roślina ta jest szczególnie polecana osobom profesjonalnie uprawiającym sport i kobietom karmiącym piersią.
Preparaty na bazie nasion lub liści kozieradki nadają się zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Wywar lub wyciąg wodno-alkoholowy z kozieradki przyjmuje się doustnie, natomiast intrakt kozieradkowy możemy wetrzeć w skórę, żeby poprawić jej kondycję zdrowotną.
Czytaj też: Tajemnicza choroba skóry