aktualizacja 

Koniecznie sięgnij po ten produkt. Regeneruje wątrobę, pomaga chronić jelito grube

20

Kozieradka zwana również bożą trawką jest doskonałym dodatkiem do makaronów, ryb, zapiekanek, potraw warzywnych i wielu innych dań. Poza tym ten gatunek rośliny posiada szereg dobroczynnych właściwości. Poznaj walory zdrowotne kozieradki.

Koniecznie sięgnij po ten produkt. Regeneruje wątrobę, pomaga chronić jelito grube
(Getty Images)

Właściwości kozieradki

Kozieradka jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych. Możemy do nich zaliczyć karoten, błonnik, kwas fitynowy, fotolipidy, olejki eteryczne, tłuszcze i białka roślinne oraz witaminę B1, B6, F, H, PP. W bożej trawce występują również potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń.

Dzięki zawartości cennych elementów kozieradka jest skutecznym lekarstwem na ból gardła, niestrawność lub problemy z zasypianiem. Poza tym regularne spożywanie koziorożnika zapobiega rozwojowi kamicy nerkowej i marskości wątroby.

Do zalet, które posiada boża trawka, możemy zaliczyć również pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny i układ odpornościowy. Wywar z nasion kozieradki ma właściwości wykrztuśne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i oczyszczające. Obecność tej przyprawy w naszym codziennym menu pomoże obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi.

Kozieradka na raka jelita grubego

Kozieradka nie tylko chroni naszą wątrobę dzięki zawartej w niej sylimarynie, lecz także chroni nas przed rozwojem nowotworu jelita grubego. Roślina ta jest szczególnie polecana osobom profesjonalnie uprawiającym sport i kobietom karmiącym piersią.

Preparaty na bazie nasion lub liści kozieradki nadają się zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Wywar lub wyciąg wodno-alkoholowy z kozieradki przyjmuje się doustnie, natomiast intrakt kozieradkowy możemy wetrzeć w skórę, żeby poprawić jej kondycję zdrowotną.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić