Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Latem lepiej zrezygnuj. Narażasz się na miażdżycę, zawał i udar

14
Podziel się:

Mięsne potrawy są nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu wielu Polaków. Dotyczy to zwłaszcza letnich miesięcy, podczas których chętnie spędzamy wolny czas na świeżym powietrzu przy grillu. Może jednak warto zastanowić się, jak mięso wpływa na kondycję naszego organizmu i zastąpić je zdrowszymi zamiennikami?

Latem lepiej zrezygnuj. Narażasz się na miażdżycę, zawał i udar
Latem lepiej ogranicz jedzenie mięsa z grilla (Getty Images, Edwin Remsberg)

Lekarze i dietetycy od lata ostrzegają, że regularne jedzenie mięsa wpływa negatywnie na nasze samopoczucie i zwiększa ryzyko wielu poważnych chorób. Do najbardziej szkodliwych produktów można zaliczyć wieprzowinę, jagnięcinę i wołowinę. W trosce o zdrowie powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania tłustych i smażonych mięsnych potraw oraz wysokoprzetworzonych produktów takich jak parówki, pasztety, peklowane wędliny, boczek, smalec czy przetwory i konserwy mięsne.

Jadłospis bogaty w tego rodzaju przysmaki podnosi stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym sięganie dania mięsne przyczynia się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie, podnosi ciśnienie tętnicze, zaburza prawidłowa prace układu pokarmowego i sprzyja zachorowaniu na cukrzycę typu 2.

Z mięsa powinniśmy zrezygnować zwłaszcza podczas letnich miesięcy. Jedzenie wcześniej wspomnianych produktów w upalne dni sprawia, że bardziej się pocimy i towarzyszy nam uczucie senności. Podczas najcieplejszych miesięcy w roku chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu przy rozpalonym grillu, zajadając się kiełbasą, karkówką i boczkiem.

Wyniki badań naukowych potwierdziły, że 200 grillowanej kiełbasy może dostarczyć nam 100 razy więcej benzo(a)pirenu niż wypalenie 20 papierosów. Nadmierne nagromadzenie się tego związku w organizmie człowieka może podnosić prawdopodobieństwo zachorowania na raka i wpływać negatywnie na zdolności rozrodcze. Dlatego zamiast smażonego steku, grillowanej karkówki, golonki lub gotowanych serdelków lepiej wybrać tłustą rybę morską, warzywnego burgera czy chude mięso z kurczaka lub indyka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
Markos
miesiąc temu
Tłuste , niezdrowe , dobre ...
LLLLL
2 miesiące temu
Sikora, czy Ty nie rokujesz już żadnej poprawy zdrowotnej, To jedyna twoja pasja przepisywanie tych wypocin.
Oliver.C.
2 miesiące temu
Niczego nie jedzmy podczas upałów, bo przecież się możemy zatruć wszystkim w takie upały. Żałosne
spartakus
2 miesiące temu
Keto
dj_
2 miesiące temu
Wiemy, wiemy, szczaw i mirabelki albo miska ryżu. Środa jest dniem zielonej pożywki. W Roku 1984 serwowali jakiś dwaplusdobry gulasz, który wyglądał jak mięso, ale mięsem nie był. To nasza przyszłość, gorzej niż na przednówku.
Cees
2 miesiące temu
A na mnie negatywnie wpływają tak bezsensowne pseudo-artykuły ... Przestańcie dodawać świństwa do mięs, to będzie zdrowe ... Namówcie wilka, albo lwa, by jadał serki topione ...
dziadk
2 miesiące temu
Czyli lepiej palić papirosy
Jasio
2 miesiące temu
Ale brednie.Czlowiek od zawsze potrzebował mięsa w kazdej postaci,a zielenina to tylko dodatki.
mikołaj
2 miesiące temu
Większych głupot nie czytałem ,to co na grilla samą trawę !!!!
Klocki
2 miesiące temu
No i co mamy jeść słodziki, szczaw i mirabelki?
Twój Nick
2 miesiące temu
zrezygnować trzeba z osób piszących te artykuły. a bardziej szkodliwy jest nadmiar vegan, bo przez nich mamy globalne ocieplenie, bo nam zieleń wpieprzają
ERROR 404
2 miesiące temu
Chyba zrezygnuje,ale z o2.
otto
2 miesiące temu
czyli co zastapic mieso kurczakiem? cos mi sie nie zgadza,
robbie
2 miesiące temu
Co za bzdury.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić