Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Lepiej nie jeść z rana. Takie śniadanie osłabi mózg na cały dzień

27

Pomijanie śniadań może odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Duże znaczenie mają także produkty, z których przygotujemy najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wyniki najnowszych badań potwierdzają, że niezdrowe śniadanie może zaburzać prawidłową pracę mózgu.

Lepiej nie jeść z rana. Takie śniadanie osłabi mózg na cały dzień
Tosty to zły wybór na śniadanie (Ersin Bozbel)

Naukowcy z Uniwersytetu Macquarie w Sydney przeprowadzili badania, żeby sprawdzić, w jaki sposób produkty, które zjadamy jako pierwsze po przebudzeniu, wpływają na metabolizm i funkcjonowanie mózgu.

W eksperymencie wzięło udział 1000 zdrowych osób podzielonych na trzy grupy. Wszyscy uczestnicy przez cztery dni jedli rano specjalnie przygotowane dla nich posiłki. W pierwszej grupie śniadanie składało się z tłustych i niezdrowych produktów (tosty i czekoladowy shake). W pozostałych grupach posiłki były podobne, ale miały większą wartość odżywczą, a porcje były o połowę mniejsze.

Przed rozpoczęciem badania i tuż po jego zakończeniu uczestnicy rozwiązywali testy na szybkość uczenia się i zapamiętywania. Po zakończeniu eksperymentu australijscy badacze doszli do wniosku, że osoby jedzące śniadania o dużej zawartości tłuszczu i cukru, gorzej wypadają w testach, niż te, które rozpoczynają dzień od zdrowego posiłku.

Wyniki analizy zostały opublikowane na łamach "The Conversation". Jak stwierdził kierownik badań Dominic Train, spożywanie niezdrowych śniadań podwyższa stężenie cukru w organizmie, wpływając tym samym negatywnie na zdolność zapamiętywanie i funkcje poznawcze.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego dały podobne rezultaty. Ich wyniki opublikowano w czasopiśmie "The American Journal of Clinical Nutrition". Badanie miało na celu sprawdzić, jak niezdrowe śniadanie wpływa na pamięć i zdolność przetwarzania informacji.

Uczestnikami eksperymentu naukowego było 16 mężczyzn w przedziale wiekowym od 19 do 28 lat, którzy przez 5 dni jedli rano określone posiłki. Pierwsza grupa osób jadła produkty z niską zawartością węglowodanów, druga grupa otrzymywała produkty o wysokiej zwartości węglowodanów, a pozostali uczestnicy rozpoczynali dzień od zdrowego, zbilansowanego śniadania.

Najmniej zdrowe posiłki, jakie podawano badanym, składały się w 70 proc. z tłuszczu, w 26 proc. z białka i czterech proc. węglowodanów. Zdrowym odpowiednikiem śniadania była potrawa składająca się w 50 proc. z węglowodanów, w 26 proc. z protein i w 24 proc z tłuszczu. Wyniki pokazały, że osoby jedzące tłuste śniadania mają o 44 proc. więcej tłuszczu w krwiobiegu, w stosunku do osób spożywających w godzinach porannych zdrowsze posiłki.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić