Lubisz miód? Nigdy tego nie rób. Będzie toksyczny jak trucizna

259

Mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem. Nic dziwnego – miód wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Niewiele osób jednak wie, że w pewnych warunkach może zamienić się w truciznę.

Miód
Miód (Getty Images)

Starożytni Grecy uważali, że miód zapewnia długowieczność. Kleopatra pielęgnowała swoje ciało, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Miód stosowano od wieków i do dziś ceni się jego właściwości.

Zawiera witaminy, minerały, probiotyki (Lactobacillus kunkeei), przyciwutleniacze i cenne dla naszego organizmu aminokwasy. Po miód sięgamy nie tylko, gdy mamy ochotę na zdrową słodycz. Zastępujemy nim cukier w wypiekach, dodajemy do herbaty, gdy czujemy się osłabieni. Okazuje się jednak, że spożywanie miodu, który wcześniej został poddany obróbce cieplnej może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Miód jest cenny. Nigdy z nim tego nie rób

Potwierdzają to badania naukowe opublikowane w czasopiśmie "Journal of Research in Ayurveda". Podgrzewanie miodu prowadzi to do dezaktywacji enzymów i probiotyków. Temperatura, w której zaczyna dochodzić do szkodliwych procesów to 48°C.

Podczas swojego eksperymentu naukowcy zaobserwowali wzrost HMF, organicznego związku chemicznego (hydroksymetylofurfural). Jest to substancja szkodliwa człowieka.

"Wzrost HMF może wywołać szkodliwe skutki i działać jak trucizna" – podsumowali autorzy badania i ostrzegają, że dodawanie miodu do gotowania czy napojów, takich jak herbata czy grzaniec, nie jest dobrym pomysłem. Ich zdaniem miód zdecydowanie lepiej spożywać na surowo.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić