Mit, w który wierzyliśmy przez długie lata. Dietetycy nie mieli racji
Jeszcze do niedawna eksperci żywieniowi uważali te produkty spożywcze za szkodliwe dla naszego zdrowia. Dziś okazuje się jednak, że jeżeli będziemy je spożywać w odpowiednich ilościach mogą pozytywnie wpłynąć na naszą kondycję zdrowotną. Dowiedz się, o jakie produkty chodzi.
Jajka
Dawniej uważano, że mają wysoką zawartość cholesterolu, którego wysokie stężenie w organizmie jest niebezpieczne dla naszego serca oraz źle wpływa na układ krwionośny. Jednak wbrew wcześniejszym opiniom, zdrowa osoba może jeść jajka codziennie. Są one bogatym źródłem witamin i minerałów oraz zawierają znaczne ilości cennego białka i kwasów tłuszczowych.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Ziemniaki
Są uważane za żywność której należy unikać, przez to że posiadają wysoki indeks glikemiczny. Poza tym produkty, które występują w daniach ziemniaków np. olej, śmietana lub boczek, czynią te potrawy wysokokalorycznymi. Tak naprawdę te warzywa zawierają elementy niezbędne dla naszego organizmu takie jak: witamina C, witaminy z grupy B, błonnik, węglowodany oraz żelazo, magnez i potas. Indeks glikemiczny ziemniaków można obniżyć. Wystarczy ugotować warzywa i na noc wstawić je do lodówki.
Orzechy
Krążą opinie, że powinny z nich zrezygnować szczególnie osoby będące na diecie. Jednak wszystkie rodzaje orzechów warto jeść ponieważ, posiadają cenny błonnik, białko, kwasy tłuszczowe i mikroelementy. Żeby skorzystać z prozdrowotnych właściwości orzechów, warto sięgać po nie codziennie, jednak w ograniczonych ilościach.
Kawa
Picie kawy w nadmiarze z pewnością nie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie. Jednak spożywana w rozsądnych ilościach dostarczy nam antyoksydantów i polifenoli, które zmniejszają ryzyko nowotworów. Poza tym ten aromatyczny napój zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy, choroby Parkinsona i choroby Alzheimera. Dodatkowo kawa dodaje nam energii, zmniejsza stres i poprawia samopoczucie. Należy jednak pamiętać, że bezpieczna dzienna dawka kawy to maksymalnie 3 filiżanki.