Najgorszy wybór. Są cukrową bombą i mają fatalny wpływ na wątrobę
Produkty spożywcze, po które sięgamy każdego dnia, mogą wpływać korzystnie na naszą kondycję zdrowotną lub poważnie jej zagrażać. Niektóre z nich są naszpikowane cukrem i przyczyniają się do rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Oto lista napojów, które powinno się wykluczyć z codziennego jadłospisu.
Lemoniady
Eksperci ostrzegają, że gotowa lemoniada bardzo często jest bombą cukrową lub ma w swoim składzie szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy. Regularne sięganie po ten napój zwiększa ilość lipidów i trójglicerydów w wątrobie stopniowo wyniszczając ten narząd. Poza tym przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
To ona miała poprowadzić "Love Island". Dlatego odmówiła
Dlatego chcąc uniknąć poważnych problemów zdrowotnych najlepiej samodzielnie przygotować domową lemoniadę, używając do tego świeżej cytryny, limonki, wody niegazowanej, lodu i liści mięty.
Smakowe jogurty
Większość smakowych jogurtów pitnych wcale nie zawiera bogatych w witaminy, związki mineralne i przeciwutleniacze owoców. Zamiast tego dodaje się do nich skoncentrowany sok owocowy, a także słodziki oraz sztuczne substancje zagęszczające, barwiące i aromatyzujące.
Zamiast sięgać po owocowy jogurt pitny zdecydowanie lepiej wybrać jogurt naturalny i dodać do niego świeże owoce. W ten sposób dostarczymy do naszego organizmu odpowiednie ilości przyswajalnego białka, wapnia i witamin należących do grupy B.
Napoje kawowe
Praktycznie we wszystkich dyskontach spożywczych i supermarketach możemy znaleźć mleczne napoje kawowe o smaku czekoladowym, karmelowym, śmietankowym, migdałowym czy orzechowym. Niestety mają wysoki indeks glikemiczny i są bogatym źródłem maltodekstryny i syropu glukozowego. Z tego względu powinny ich unikać zwłaszcza pacjenci z insulionoopornością i cukrzycą typu 2.
Wody smakowe
Niektórym osobom orzeźwiająca woda smakowa może wydawać się odżywczym i zdrowym produktem. Jak się jednak okazuje, w wielu przypadkach znajdziemy w niej takie szkodliwe substancje jak sacharyna sodowa, acesulfam K, benzoesan i cyklaminian sodu oraz wysokofruktozowy syrop kukurydziany.
Sięgając po nie regularnie, zwiększamy ryzyko rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby i hipertriglicerydemii, czyli zbyt wysokiego stężenia trójglicerydów w krwiobiegu.