Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Naukowcy są pewni. Tyle jajek trzeba jeść tygodniowo

238

Dobrą wiadomość dla wszystkich fanów jajek mają naukowcy, którzy opublikowali wyniki najnowszych badań na łamach "Nutrients". Okazuje się, że jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ale tylko pod jednym warunkiem!

Naukowcy są pewni. Tyle jajek trzeba jeść tygodniowo
Czy jajka są zdrowe? (Licencjodawca, Piotr Kamionka/REPORTER)

Właściwości jajek

Eksperci ds. żywienia od lat walczą z mitami krążącymi wokół jajek. Wielu dietetyków podkreśla, że zdrowe odżywianie nie wyklucza jedzenia jajek, gdyż są one cennym źródłem witamin A, D, E oraz K. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, które są bezcenne dla naszego układu nerwowego. Jajka to źródło cynku, miedzi, żelaza, selenu, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki

Można je również wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Stanowią doskonały dodatek do sałatek, można je jeść na miękko, na twardo, a jajko w koszulce będzie idealnym urozmaiceniem kanapki czy grzanki.

Jedzenie jajek a choroby układu krążenia

Nagromadzone złogi cholesterolowe w naszych naczyniach krwionośnych mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy, dlatego tak ważna jest w tym przypadku profilaktyka. Najlepszą będzie dieta. Co ciekawe, według najnowszych badań nie tylko ograniczenie wysokoprzetworzonej żywności czy tłustych potraw może mieć pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Jedzenie od jednego do trzech jaj tygodniowo może również przynieść wiele korzyści.

W badaniu, którego wyniki zostały opublikowane na łamach "Nutrients", wzięło udział 3042 ochotników. Naukowcy sprawdzali, ile jaj tygodniowo zjadają uczestnicy. W kolejnym etapie - po upływie 10 lat - badacze ocenili zarówno ryzyko, jak i zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe.

Naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy jedli od jednego do trzech jaj tygodniowo, mieli mniejsze ryzyko rozwoju chorób układu krążenia aż o 60 proc. Naukowcy radzą, by nie przekraczać tej liczby ze względu na fakt, że jajka to także źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, należy pamiętać, że powinny być one częścią zdrowej i zbilansowanej diety – tylko wtedy ich konsumpcja będzie korzystna dla naszego zdrowia.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić