Naukowcy są pewni. Tyle jajek trzeba jeść tygodniowo

Dobrą wiadomość dla wszystkich fanów jajek mają naukowcy, którzy opublikowali wyniki najnowszych badań na łamach "Nutrients". Okazuje się, że jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Ale tylko pod jednym warunkiem!

Czy jajka są zdrowe?Czy jajka są zdrowe?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Piotr Kamionka/REPORTER

Właściwości jajek

Eksperci ds. żywienia od lat walczą z mitami krążącymi wokół jajek. Wielu dietetyków podkreśla, że zdrowe odżywianie nie wyklucza jedzenia jajek, gdyż są one cennym źródłem witamin A, D, E oraz K. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B, które są bezcenne dla naszego układu nerwowego. Jajka to źródło cynku, miedzi, żelaza, selenu, potasu, fosforu, magnezu oraz sodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki

Można je również wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Stanowią doskonały dodatek do sałatek, można je jeść na miękko, na twardo, a jajko w koszulce będzie idealnym urozmaiceniem kanapki czy grzanki.

Jedzenie jajek a choroby układu krążenia

Nagromadzone złogi cholesterolowe w naszych naczyniach krwionośnych mogą doprowadzić do rozwoju miażdżycy, dlatego tak ważna jest w tym przypadku profilaktyka. Najlepszą będzie dieta. Co ciekawe, według najnowszych badań nie tylko ograniczenie wysokoprzetworzonej żywności czy tłustych potraw może mieć pozytywny wpływ na nasz układ krążenia. Jedzenie od jednego do trzech jaj tygodniowo może również przynieść wiele korzyści.

W badaniu, którego wyniki zostały opublikowane na łamach "Nutrients", wzięło udział 3042 ochotników. Naukowcy sprawdzali, ile jaj tygodniowo zjadają uczestnicy. W kolejnym etapie - po upływie 10 lat - badacze ocenili zarówno ryzyko, jak i zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe.

Naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy jedli od jednego do trzech jaj tygodniowo, mieli mniejsze ryzyko rozwoju chorób układu krążenia aż o 60 proc. Naukowcy radzą, by nie przekraczać tej liczby ze względu na fakt, że jajka to także źródło nasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej, należy pamiętać, że powinny być one częścią zdrowej i zbilansowanej diety – tylko wtedy ich konsumpcja będzie korzystna dla naszego zdrowia.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Ataki na kolej w Ukrainie. W tle logistyka z Polski
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Wstrząsające odkrycie na Śląsku. Martwe karpie wrzucone do stawu
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Awaria wyciągu krzesełkowego. Utknęło blisko 80 narciarzy, w tym dzieci
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Pijany 64-latek niemal spowodował karambol. "Ogromne zagrożenie"
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ktoś przywiązał psa do drzewa. Zareagowali policjanci
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi
Ograniczenie do 50 km/h. Policja pokazała rejestrator. Tyle pędziło audi
Czołowe zderzenie na Zakopiance. Droga jest już przejezdna
Czołowe zderzenie na Zakopiance. Droga jest już przejezdna