Nie zapomnij dodać do kawy. Niszczy komórki rakowe w jelitach

43

Dla wielu osób poranny rytuał picia kawy jest kluczowy do rozpoczęcia dnia. Aby wzbogacić smak tego popularnego napoju, można dodać różne dodatki, takie jak cynamon, miód, kakao czy cukier trzcinowy. Do tej listy warto dołączyć kardamon – zdrowotną przyprawę. Poznaj jej wyjątkowe właściwości.

Nie zapomnij dodać do kawy. Niszczy komórki rakowe w jelitach
Nie zapomnij dodać do kawy. Niszczy komórki rakowe w jelitach (Adobe Stock, EwaAF)

Kardamon to roślina z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji. Charakteryzuje się podziemnym kłączem i długimi łodygami pokrytymi podłużnymi lancetowatymi liśćmi. Zielarskim surowcem są nasiona zamknięte w eliptycznych owocach. W gastronomii ta bylina jest znana także pod nazwą "kardamon zielony".

Kontynuacja artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego warto dodawać kardamon do napojów?

Właściwości zdrowotne kardamonu

W Polsce kardamon jest powszechnie dostępny zarówno w całości, jak i w formie proszku. Zaletą tej przyprawy jest jej bogaty skład. Kardamon zawiera m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, sód, magnez, cynk, fosfor, potas oraz olejki eteryczne. Dzięki takiej zawartości kardamon ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, rozgrzewające, przeciwzapalne i rozkurczowe. Jedną z głównych jego zalet jest także pozytywny wpływ na układ pokarmowy.

Kardamon pobudza wydzielanie soków trawiennych i jest skuteczny w leczeniu niestrawności, przewlekłego nieżytu żołądka, choroby wrzodowej oraz problemów układu sercowo-naczyniowego. Stosowanie kardamonu jest także przydatne w kontekście pobudzania apetytu.

Stosowanie kardamonu to świetny sposób na złagodzenie problemów natury gastrycznej. Badacze z Florida A&M University odkryli bowiem, że ta przyprawa może być pomocna nie tylko w leczeniu stanów zapalnych jelit, ale także rozwiniętego raka jelita grubego.

Jego potencjał antynowotworowy może okazać się przydatny również w dietach pacjentów z rakiem piersi i prostaty. Składniki znajdujące się w nasionach kardamonu wzmacniają także układ odpornościowy, pomagając w walce z sezonowymi infekcjami oraz stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych. Dodatkowo kardamon hamuje enzymy, które odpowiadają za rozwój choroby Alzheimera.

Kardamon charakteryzuje się cytrynowo-imbirowym aromatem i korzennym smakiem, a także działa rozgrzewająco, co czyni go doskonałym dodatkiem do kawy. Choć najpopularniejszy jest w Turcji, cieszy się coraz większym uznaniem również w Polsce. Poza kawą, kardamon świetnie pasuje do herbaty, koktajli, słodkich wypieków, mięsnych dań i potraw z ryżu. Kardamon bardzo dobrze komponuje się również z kiszonkami i sosami.

Gdzie występuje kardamon?

Kardamon występuje głównie na terytorium Azji. Dziko rośnie m.in. w Chinach, Indonezji czy na Półwyspie Indyjskim. Ta roślina została także przeniesiona do Ameryki Środkowej, gdzie poddano ją procesowi udanej aklimatyzacji. Warto wspomnieć, że kardamon był stosowany już w czasach starożytnego Egiptu i Rzymu. Służył jako dodatek do perfum.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić