Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 

Objawy pojawiają się chwilę po jedzeniu. Od razu z tego zrezygnuj!

1

Zgaga potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Ten piekący ból mogą nasilać niektóre produkty spożywcze. Inne z kolei potrafią go nieco złagodzić. Dowiedz się, o jakie artykuły chodzi.

Objawy pojawiają się chwilę po jedzeniu. Od razu z tego zrezygnuj!
Produkty zakazane przy zgadze. Z czego warto zrezygnować? (Getty Images, Piotrekswat)

Zgaga to najbardziej charakterystyczny symptom choroby refluksowej. Przy tym schorzeniu treści pokarmowe cofają się z żołądka do przełyku, co powoduje piekący ból za mostkiem lub w nadbrzuszu. Objawy niewydolności zwieracza przełyku najczęściej pojawiają się po spożyciu posiłku, gdy przebywamy w pozycji leżącej lub gdy nachylamy ciało.

U pacjenta z chorobą refluksową występują także inne dolegliwości. Można do nich zaliczyć: ból gardła, chrypkę, stan zapalny dziąseł, napadowy kaszel pojawiający się w nocy, nudności, wymioty, próchnicę, ślinotok, bezgłos oraz astmę oskrzelową.

Podczas leczenia choroby refluksowej kluczową rolę odgrywa zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. Niektóre produkty spożywcze mogą stymulować nerwy znajdujące się w błonie śluzowej żołądka i wywoływać tym samym dolegliwości bólowe. Chorzy powinni unikać zwłaszcza kwaśnych pokarmów, które działają ściągająco i powodują zgagę, kwaśne odbijanie i nieprzyjemny posmak w ustach.

Uważać należy również na kawę i ostre przyprawy. Są to produkty pobudzające produkcję kwasu solnego w organizmie. Przy chorobie refluksowej niewskazane jest spożywanie żywności bogatej w tłuszcze, wyrobów czekoladowych, alkoholu, napojów gazowanych, mocnych rosołów oraz esencjonalnych wywarów z grzybów i warzyw. Osoby dotknięte chorobą refluksową powinny ograniczyć do minimum spożywanie substancji, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, i sięgać po potrawy lekkostrawne. Taki jadłospis nie powoduje podrażnień błony śluzowej żołądka i zobojętnia kwas żołądkowy.

Osobom cierpiącym na refluks eksperci żywieniowi zalecają spożywanie chudego mięsa (drobiu i cielęciny), chudych ryb, ziemniaków, gotowanego selera, kaszy jaglanej i jęczmiennej, białego ryżu, zielonych warzyw, marchewki, buraków, bananów, gruszek, brzoskwiń, melonów, soku porzeczkowego, mleka oraz masła. Poza stosowaniem odpowiedniej diety, chorzy powinni starać się unikać długotrwałego stresu, który zaostrza objawy tego schorzenia.

Zobacz także: Te produkty pełne są niezdrowych dodatków
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wypadek w Katowicach. Kierowca autobusu wypadł przez okno
"Byli żądni przygód". Rodzina Muska przez 10 lat spędzała wakacje w ten sam sposób
Atak dronów na Kijów. Trzy ofiary śmiertelne, w tym małe dziecko
Szok w Bydgoszczy. Odmówiono jej wynajmu, bo "jest za stara"
"Zobaczył dwie kobiety leżące bez ruchu". Ogromna tragedia w Katowicach
Samolot roztrzaskał się na pokazie lotniczym. Wideo krąży w sieci
To miasto zachwyciło brytyjską dziennikarkę. "Zapomnij o Warszawie i Krakowie"
Zacznie się 31 marca. Można otrzymać bezzwrotne dotacje
Groźne zdarzenie drogowe w Nowej Wsi. Policja szuka dwóch osób
Najdroższy na świecie! Przebił cenę nowego samochodu
Wyniki Lotto 22.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Zajechał mu drogę. Rowerzysta ruszył w pościg
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić