Odchudzający dodatek. Obniża ciśnienie, wspiera tarczycę i jelita
Czym jest "szkarłatnica"? Może brzmieć jak nazwa egzotycznej choroby, ale w rzeczywistości jest innym określeniem na algi nori - często wykorzystywanej w kuchni japońskiej i dostępnej we wszystkich większych supermarketach. Szkarłatnicę warto mieć w swojej kuchni, bo z wielu dań potrafi uczynić cuda! Zupełnie przy okazji zawiera również ogrom składników odżywczych.
Jak jeść algi nori?
Algi nori są rodzajem alg morskich, które od wieków stanowią istotny element kuchni azjatyckiej, szczególnie w Japonii, Korei i Chinach. Najbardziej rozpoznawalne są jako składnik sushi – to właśnie w algi nori owija się kawałki ryżu i ryby, tworząc dzięki nim charakterystyczne rolki. Możliwości wykorzystania alg nori nie kończą się jednak na sushi.
Można dodawać je do zup, nadając im rybny posmak, można owijać w nie warzywa (by potem usmażyć w panierce). Świetnie sprawdzają się też jako dodatek do past śniadaniowych (z tofu lub twarogiem) albo jako zamiennik soli.
Płachtę nori należy przed spożyciem zanurzyć w cieczy (np. w bulionie) lub podprażyć na patelni (wydobywając przy tym więcej aromatów) i rozkruszyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sashimi. Zjadła surową rybę. W jej migdałkach pojawiła się żywa glista
Wartości odżywcze alg nori
Algi nori zawierają duże ilości białka, a także są bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E, C i K, oraz takich minerałów jak jod, wapn, magnez, potas, fosfor, miedź, cynk, sód, mangan i żelazo. Unikalna dla nori jest obecność tauryny, aminokwasu znanego z korzystnego wpływu na zdrowie serca i układu nerwowego.
Algi zawierają również beta-karoten, który wykazuje działanie przeciwutleniające, pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym, a także wpływa pozytywnie na kondycję skóry.
Wysoka zawartość białka i błonnika w nori pomaga utrzymać uczucie sytości, bogactwo jodu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a obecność witamin z grupy B i żelaza pomaga w produkcji czerwonych krwinek i może zapobiegać anemii.
Wreszcie, algi nori są jednym z nielicznych roślinnych źródeł witaminy B12, co czyni je cennym dodatkiem do diety wegetariańskiej i wegańskiej. Dzięki tym wszystkim właściwościom, algi nori to nie tylko smaczny, ale także niezwykle zdrowy i niskokaloryczny (35 kcal na 100 g) dodatek do diety.
Algi nori - przeciwwskazania
Algi nori zawierają sód, nie są więc polecane osobom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym.
Warto również zaznaczyć, że choć uczulenie na niektóre rodzaje alg nie jest częste, to jednak się zdarza - jeśli po spożyciu alg nori można zaobserwować u siebie wysypkę, katar lub problemy ze spojówkami, to jest szansa, że to właśnie te glony są winowajcami.