Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Pij, nie żałuj sobie. Kapitalnie oczyszcza z toksyn

5

Chrzan najczęściej stosuje się w kuchni jako dodatek do ćwikły, żurku, mięsa czy jajek. Ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez tego popularnego dodatku. Straty korzeń tej rośliny można wykorzystać również do przygotowania nalewki o wielu prozdrowotnych właściwościach. Przepis znajdziesz poniżej.

Pij, nie żałuj sobie. Kapitalnie oczyszcza z toksyn
Tę nalewkę warto przygotować przed Wielkanocą (Getty Images, Nikolay_Donetsk)

Jak przygotować nalewkę z chrzanu?

Składniki nalewki:

100 ml alkoholu 40 proc.,

1 litr wytrawnego wina białego,

100 g startego chrzanu.

Składniki preparatu na ból stawów:

250 ml alkoholu 40 proc.,

100 g startego chrzanu.

Sposób przygotowania

Zarówno podczas przyrządzania pierwszej, jak i drugiej mikstury należy wrzucić starty chrzan do słoika, zalać alkoholem podanym w przepisie, szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nowa metoda podawania leków. Rewolucyjna technologia opracowana przez polską firmę

Po upływie tego czasu nalewkę filtrujemy za pomocą gazy i sitka z drobnymi oczkami. Przelewamy do wyparzonych wcześniej wrzątkiem szklanych butelek i szczelnie jej zamykamy.

Zalecana dawka chrzanówki z dodatkiem białego wina to 2 łyżki stołowe spożywane trzy razy w ciągu dnia. Natomiast drugą miksturą wcieramy w chore i bolące miejsce na ciele.

Jakie właściwości posiada domowa nalewka?

Korzeń chrzanu pospolitego zawiera m.in.: witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, potas, magnez, mangan, cynk, miedź oraz sporo błonnika pokarmowego.

Dzięki obecności wielu cennych elementów wykazuje właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, antybakteryjne, przeciwbólowe, moczopędne, wykrztuśne, odkażające i przeciwutleniające.

Regularne spożywanie nalewki przygotowanej na bazie tej rośliny usprawnia procesy trawienne, przyspiesza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i reguluje rytm wypróżnień.

Poza tym podnosi odporność na infekcje, oczyszcza ciało z toksycznych substancji oraz usuwa nadmiar wody, zapobiegając tym samym pojawianiu się obrzęków.

Chrzanówka doskonale sprawdza się przy leczeniu zapalenia oskrzeli i płuc, infekcji górnych dróg oddechowych oraz stanu zapalnego pęcherza i zatok.

Powinny po nią sięgać osoby z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Zawarte w niej antyoksydanty opóźniają proces starzenia się organizmu, redukują szkodliwy nadmiar wolnych rodników i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

Z kolei miksturą, która należy stosować zewnętrznie, jest zalecana pacjentów cierpiących z powodu schorzeń reumatycznych wywołujących ból stawów i mięśni.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić