Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Pod żadnym pozorem nie jedz takiego kurczaka. Oto powód

50

Chociaż dietetycy polecają zastąpić czerwone mięso właśnie mięsem drobiowym, to należy pamiętać, że kurczaka w żadnym wypadku nie wolno jeść surowego. Bez względu na to, czy sprawdzasz smak doprawionych pulpetów drobiowych czy przygotowujesz upieczony filet z tego mięsa. Konsekwencje mogą być tragiczne dla zdrowia.

Pod żadnym pozorem nie jedz takiego kurczaka. Oto powód
Lepiej nie próbuj surowego kurczaka podczas przygotowania potrawy (Licencjodawca, 00one)

Mięso z kurczaka jest lekkostrawne, zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, a przy tym niewiele tłuszczu. Dlatego dietetycy polecają zastąpić nim tak uwielbiane przez Polaków mięso wieprzowe. Należy jednak pamiętać, żeby podczas przygotowania i podawania dania z kurczaka upewnić się, że mięso nie jest surowe. W takim mięsie znajdują się bowiem bakterie, które mogą doprowadzić do poważnych zatruć pokarmowych.

W surowym kurczaku mogą znajdować się takie patogeny jak: clostridium perfringens, campylobacter, salmonella czy bakterie e. coli. Bakterie te wywołują ostre biegunki. laseczka zgorzeli gazowej może z kolei wytwarzać toksyny, które doprowadzają do uszkodzenia jelita cienkiego.

Chociaż mogłoby się wydawać, że zatrucie pokarmowe to nic groźnego i łatwo je wyleczyć, to w niektórych przypadkach stanowi ogromne zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta, może trwać nawet tydzień, a chory może potrzebować hospitalizacji. Jeśli po zjedzeniu dania z dodatkiem drobiu zauważysz u siebie takie symptomy, jak ból i skurcze żołądka, nudności, biegunkę, gorączkę, wymioty, to warto jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kurczak pieczony na soli. Pomysł na szybki obiad dla całej rodziny

Na niebezpieczne konsekwencje zatrucia pokarmowego są szczególnie narażone dzieci, osoby z niedoborami odporności, seniorzy, a także kobiety w ciąży i pacjenci cierpiący na choroby przewlekłe. W ich przypadku może dojść nie tylko do przykrych objawów ze strony układu pokarmowego. Jednym z niebezpiecznych powikłań może być bakteriemia, podczas której bakterie przemieszczają się przez krwiobieg do różnych narządów. Zatrucie pokarmowe wiąże się też z odwodnieniem. Może ono doprowadzić do niebezpiecznego spadku ciśnienia, utraty przytomności, bolesnych zaparć, zmian w rytmie serca, a nawet zaburzeń w prawidłowej pracy nerek.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić