Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Najgorsze mięso. Można pożałować takiego zakupu

43
Podziel się:

Wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego menu bez mięsnej potrawy. Powinniśmy jednak wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę przy robieniu zakupów. Jak się okazuje, jakość mięsa można rozpoznać nie tylko po składzie opisanym na etykiecie, ale również po... kolorze! Dowiedz się, których produktów powinniśmy unikać.

Najgorsze mięso. Można pożałować takiego zakupu
Zwróć uwagę na wygląd mięsa, które kupujesz (Licencjodawca, DuKai photographer)

Zmiana koloru mięsa jest naturalnym procesem. Może być związana z temperaturą, w jakiej dany produkt jest przechowywany, lub ze sposobem przygotowywania (smażenie, pieczenie, gotowanie). Czasem jednak zmiana zabarwienia świadczy o niskiej jakości. Jeśli zauważymy, że mięso, które przez kilka dni leżało w naszej lodówce, wygląda podejrzanie i przy okazji wydziela nieprzyjemny zapach, lepiej od razu się go pozbyć.

Za czerwony kolor wieprzowiny, wołowiny, cielęciny czy jagnięciny odpowiedzialne jest białko naturalnie występujące w tkankach zwierzęcych, jakim jest mioglobina. Zdarza się, że po powrocie z zakupów produkt, który wcześniej zachęcał nas ciemnoczerwonym lub niemal purpurowym kolorem, zmienił barwę na szarą. Większość osób myśli, że takie mięso jest zepsute, dlatego ląduje ono w koszu na śmieci. Czy słusznie?

Okazuje się, że po otwarciu opakowania wspomniany wcześniej rodzaj białka wchodzi w reakcje z tlenem, co w efekcie powoduje zmianę wyglądu mięsa, ale nie obniża jego walorów smakowych. Jeżeli jednak zauważymy, że wybierany przez nas artykuł ma żółty odcień, lepiej z niego zrezygnujmy. Takie mięso może być nieświeże lub naszpikowane szkodliwymi chemicznymi dodatkami.

Czym powinniśmy się sugerować, kupując wędlinę? Dobrej jakości wędzone mięso powinno mieć suchą skórkę o ciemnym i brudzącym kolorze. Z kolei piękna różowa barwa szynki świadczy o obecności azotynów. Zbyt wysokie stężenie tych substancji w naszym organizmie zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka i jelita, niedokrwistości, nadciśnienia tętniczego oraz choroby Alzheimera.

Najzdrowsze są wędliny o białym i szarawym kolorze. Jeśli po przekrojeniu mięso jest błyszczące i mieni się tęczowymi kolorami, najprawdopodobniej znajdziemy w nim solankę, białko sojowe i skrobię modyfikowaną, które również wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Specjalista komentuje mowę ciała Putina. "Na pewno nie jest zdrowy"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(43)
Milka Sobka
miesiąc temu
Najlepsze wędliny te które nam smakują!! Nam konsumentom
JACEK II
miesiąc temu
Gdzie te nasze masarnie codziennie świeże wyroby
Jack
miesiąc temu
Trują nas dla chęci zysku, nie liczy się człowiek liczy się kasa.
Kajman
miesiąc temu
Wiedza ,,redaktora,,jest na poziomie - 0
Rakowy konsum...
miesiąc temu
No to po co ktoś wypisuje tę opinię i porady skoro i tak zostanie ten produkt sprzedany i zjedzony,po co mamy instytucje które powinny zabraniać sprzedaży takich artykułów skoro nic nie robią .A to pytam po co cały ten hałas?Skoro jest szkodliwe to zakazać sprzedaży a nie opisywać co i jak nam szkodzi
Rysiek
miesiąc temu
Piszecie o tym jak zatruwana chemią jest wędlina a powinniście zgłosić popełnianie przestestwarzestepstwa do prokuratury taki macie obowiązek
Nick
miesiąc temu
Czy przestajemy jeść zgodnie z zaleceniem profesora "F" ("ludzie za dużo żreja mięsa", bo go jemy za dużo.
Bzyk
miesiąc temu
Wszystko jest szkodliwe. Postanowione! Od jutra przestaję jeść. Przez jakieś dwa tygodnie będę zdrowy, a potem będzie mi wszystko jedno
rolnik
miesiąc temu
Kupić surowe mięso z małego zakładu upiec lub uwędzić a nie iść na łatwiznę i narzekać
Polka
miesiąc temu
Gdzie moje komentarze?????????????????????
Piwosz
miesiąc temu
Ciągle nażekacie na Polskie produkty na Polskich bambrow to teraz żrejcie to zachodnie i płacie nienażekać
ku przestrodz...
miesiąc temu
Pamiętajcie drodzy czytelnicy, że saletra dodawana do mięsa zapobiega rozwojowi bakterii przenoszącej jad kiełbasiany--jednej z najstraszliwszych trucizn. To tak ku przemyśleniu. Wędzenie bez saletry niby świadczy o kunszcie "masarza"-lecz jest oznaką braku wiedzy gastronomicznej.
Emerytka
miesiąc temu
Jeszcze trochę to i na śmierdzące mięso nie będzie nas stać
Prosiaczek
miesiąc temu
Widziałam jak odświeżają mięso,po obróbce chemicznej (...) świeżutkie,sama teź to robiłam, ale nie chemicznie. Ludzie nie powinni zjadać zwierząt, białko jest na białe!!!! A smakoszom mięsiwa smacznego fujjj
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić