Kamil S. Sikora| 

Najgorsze mięso. Można pożałować takiego zakupu

124

Wielu z nas nie wyobraża sobie codziennego menu bez mięsnej potrawy. Powinniśmy jednak wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę przy robieniu zakupów. Jak się okazuje, jakość mięsa można rozpoznać nie tylko po składzie opisanym na etykiecie, ale również po... kolorze! Dowiedz się, których produktów powinniśmy unikać.

Najgorsze mięso. Można pożałować takiego zakupu
Zwróć uwagę na wygląd mięsa, które kupujesz (Licencjodawca, DuKai photographer)

Zmiana koloru mięsa jest naturalnym procesem. Może być związana z temperaturą, w jakiej dany produkt jest przechowywany, lub ze sposobem przygotowywania (smażenie, pieczenie, gotowanie). Czasem jednak zmiana zabarwienia świadczy o niskiej jakości. Jeśli zauważymy, że mięso, które przez kilka dni leżało w naszej lodówce, wygląda podejrzanie i przy okazji wydziela nieprzyjemny zapach, lepiej od razu się go pozbyć.

Za czerwony kolor wieprzowiny, wołowiny, cielęciny czy jagnięciny odpowiedzialne jest białko naturalnie występujące w tkankach zwierzęcych, jakim jest mioglobina. Zdarza się, że po powrocie z zakupów produkt, który wcześniej zachęcał nas ciemnoczerwonym lub niemal purpurowym kolorem, zmienił barwę na szarą. Większość osób myśli, że takie mięso jest zepsute, dlatego ląduje ono w koszu na śmieci. Czy słusznie?

Okazuje się, że po otwarciu opakowania wspomniany wcześniej rodzaj białka wchodzi w reakcje z tlenem, co w efekcie powoduje zmianę wyglądu mięsa, ale nie obniża jego walorów smakowych. Jeżeli jednak zauważymy, że wybierany przez nas artykuł ma żółty odcień, lepiej z niego zrezygnujmy. Takie mięso może być nieświeże lub naszpikowane szkodliwymi chemicznymi dodatkami.

Czym powinniśmy się sugerować, kupując wędlinę? Dobrej jakości wędzone mięso powinno mieć suchą skórkę o ciemnym i brudzącym kolorze. Z kolei piękna różowa barwa szynki świadczy o obecności azotynów. Zbyt wysokie stężenie tych substancji w naszym organizmie zwiększa ryzyko rozwoju raka żołądka i jelita, niedokrwistości, nadciśnienia tętniczego oraz choroby Alzheimera.

Najzdrowsze są wędliny o białym i szarawym kolorze. Jeśli po przekrojeniu mięso jest błyszczące i mieni się tęczowymi kolorami, najprawdopodobniej znajdziemy w nim solankę, białko sojowe i skrobię modyfikowaną, które również wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Specjalista komentuje mowę ciała Putina. "Na pewno nie jest zdrowy"
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić