Polacy nagminnie dodają do kawy. Nie wiedzą, że to błąd
Chociaż udowodniono, że ulubiony napój Polaków, czyli kawa – ma mnóstwo cennych właściwości, to lekarze i naukowcy zastrzegają, że wszelkie dodatki, które pojawiają się w jej towarzystwie sprawiają, że nie tylko jej zalety prozdrowotne słabną. Kawa w połączeniu z niektórymi składnikami może nam zaszkodzić. Czego lepiej do niej nie dodawać?
Polacy uwielbiają kawę. Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki małej czarnej. Kawa towarzyszy nam również w porze lunchu, obiadu, towarzyskich i biznesowych spotkań.
Według wyniki sondażu świadomości Polaków dotyczącego skutków picia kawy, który został przeprowadzony przez Centrum Badawczo-Rozwojowe BioStat we współpracy z redakcją WP abcZdrowie - 65,1 proc. ankietowanych pije kawę raz lub dwa razy dziennie. I bardzo dobrze, bo napój ten wpływa korzystnie na nasza kondycję zdrowotną.
Brutalne pobicie. Wszystko nagrywali telefonem
Liczne badania naukowe potwierdziły, że kawa to naturalny spalacz tkanki tłuszczowej, dlatego nie powinno jej zabraknąć w diecie osób, które się odchudzają. Mała czarna poprawia krążenie krwi, dodaje energii, a dzięki zawartości ważnych antyoksydantów zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób nowotworowych. Badacze uważają, że kawa wydłuża życie, poprawia sprawność seksualną, redukuje stres, a nawet może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Niestety, są też złe wieści. Kawa z różnego rodzaju dodatkami, po które tak chętnie sięgamy, traci swoje właściwości. Co więcej, może wpływać negatywnie na nasz organizm. Syropy smakowe, ciastka, mleko skondensowane, śmietanka w proszku czy nawet mleko sprawiają, że filiżanka małej czarnej zamienia się w prawdziwą bombę kaloryczną.
Kawa z mlekiem i z ciastkiem to obciążający trzustkę posiłek, a nasze trzustki są i tak przeciążone. Coraz więcej młodych osób ma zaburzenia gospodarki węglowodanowej pod postacią insulinooporności, stanu przedcukrzycowego czy cukrzycy typu 2. i to jest wynik wielu czynników, które nakładają się na siebie – ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie dr Luiza Napiórkowska, diabetolog, endokrynolog i internista.
Warto wziąć to pod uwagę, gdy następnym razem będziemy sięgać po ten aromatyczny napój.